Ви тут:

Учений створив програму, яка читає по губах

Новою розробкою вченого вже зацікавилося кілька великих лабораторій.

Йорданський учений Ахмад Хассанат придумав технологію, що дозволяє комп’ютеру читати по губах користувача. Комп’ютерна система читає по губах користувача, переводячи рухи на обличчі людини в текст, пише pinu.com.ua.

На даний момент ефективність програми досягла вже 76%. Винахідник стверджує, що решта 24% подолати стане важче за все, тому що комп’ютер необхідно буде навчити персональній міміці кожної певної людини, що досить складно.

У звуковій мові людина використовує в середньому 50 звуків, які формують склади і слова. Втім, для програвання даних звуків губи і язик приймають лише тільки 14 різних форм.

Вчені відзначають, що на даний момент метод, який лежить в основі програми, вважається швидше вправою на кмітливість для ПК, ніж способом конкретного розпізнавання. Відзначається, що розробкою вже зацікавилося кілька серйозних лабораторій.

Також, інженери Microsoft представили програмну платформу, яка з високою точністю зчитує мову жестів, переводячи мову глухонімих в звичайну мову. Система здатна зчитувати звук, навіть якщо руки людини рухаються з високою швидкістю, як це буває при звичайній розмові.

Перейти до вмісту