Ви тут:

У Полтаві відзначили День Соборності України 

День Соборності сьогодні у Полтаві почали відзначати покладанням квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку. Містяни, громадські активісти, представники міської та обласної влади традиційно зібралися біля пам’ятника Кобзареві. Серед перших осіб – перший заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло, голова Полтавської обласної ради Петро Ворона, міський голова Олександр Мамай.

Серед присутніх були депутати обласної ради: голова ГО “Рідне місто, рідний край Олександр Удовіченко та Валерій Пархоменко, митрополит Полтавський і Миргородський Филип, Архієпископ Полтавський і Кременчуцький, УПЦ Київського патріархату, владика Федір,Преосвященний Афанасій. Люди тримали в руках квіти, звучав Державний Гімн. Творчі колективи “Лтава” та “Полтава виконали пісні на вірші Тараса Шевченка та Василя Симоненка “Реве та стогне Дніпри широкий”, “Лебеді материнства”.

Петро Ворона зазначив, що сьогодні для українців дуже важливо бути єдиними, як ніколи.

“На урочистості прийшли всі політичні сили, всі конфесії — це говорить про те, що в багатьох в душі болить те, що відбувається в країні. Кожен розуміє, що сьогодні треба єднатися. Варто забути про мовні, етнічні та релігійні переконання, а всім засукати рукава та рятувати країну від агресора. І те, що всі сьогодні прийшли — є знаково, бо давно варто відкинути весь негатив. І, на мою думку, спільна біда, об’єднує країну”, – сказав Ворона.

Олег Пругло зазначив, що мабуть вперше за всі роки незалежності День соборності відзначають на такому піднесеному та національному дусі.

“Раніше цей день відзначали й в інших кольорах і згадували ті події сторічної давнини. А саме зараз для нас об’єднання дуже актуальне і ми розуміємо, що таке соборність. До сьогодні мало хто замислювався над значенням цього терміну, ми жили в єдиній країні, а зараз нам знову доводиться виборювати і соборність і незалежність. На жаль, через події на сході це свято набуває сумного відтінку. Але ми готові захисти свою країну”, – сказав Пругло.

Владика Федір наголосив, що для українців це свято завжди буде символічним.

“Це свято єдності України. Дві частини об’єдналися в одну державу — це було в історичний період. А зараз ми повинні бути єдиними в боротьбі за свободу та правду, за незалежність. Сьогодні свято це не таке урочисте. На сході йдуть бої, гинуть наші хлопці, немає святкового настрою, але я вірю, що смерті бійців не будуть даремні. Ми матимемо незалежну та вільну державу. Нехай Бог нам в цьому допомагає!”, – сказав Федір.

Цього ж дня полтавці поклали квіт до меморіальної дошки Голові Директорії, Головному отаману військ УНР Симону Петлюрі та до пам’ятника українському громадсько-політичному та державному діячеві, теоретику і організатору кооперативного руху, педагогу Б. М. Мартосу.

Учора в Палаці дозвілля “Листопад” відбувся святковий концерт у супроводі президентського оркестру з нагоди Дня Соборності України.

Перейти до вмісту