Ви тут:

Що і скільки можна їсти на свята, аби не нашкодити шлунку?

Що і скільки можна їсти на свята, аби не нашкодити шлунку, пише www.lvivpost.net.

Ольга Бідюк, гастроентеролог:

Відмовлятися від святкових наїдків не варто, особ­ливо якщо їх приготували належним чином! Найкраще, коли на столі переважатимуть тушковані, запечені та варені страви, а кількість смаженого, соленого і жирного бажано звести до мінімуму. 

Смажене і жирне може спровокувати удар по печінці та підшлунковій залозі, стати причиною гострого холециститу (запалення жовчевого міхура) і панкреатиту (запалення підшлункової залози). Звісно, смажені страви смачні, тож відмовитися від них важко. Але принаймні варто зняти шкірку з птиці чи рум’яну кірочку з відбивної, а також увесь видимий жир! 

Салати треба заправляти олією (краще оливковою).  Варто подбати й про натуральні напої – морси, соки, узвари, чай із лимоном.

Користь для здоров’я фірмового новорічного салату сумнівна: краще обійтися без страв, заправлених майонезом, які шкодять шлункові, в тому числі й олів’є, салату з крабових паличок, печінкового торта. Належить пам’ятати, що від ковбаси, солодких газованих напоїв і магазинних тортів більше шкоди, ніж користі! 

Не варто їсти продукти, які спричиняють важкість у шлунку, тобто ті, що пройшли глибоку промислову переробку: ковбаси, салямі, стегенця, вудженину, майонез, різноманітні соуси. А щоби уникнути появи зайвих сантиметрів на талії, варто споживати сирі овочі, які містять мало калорій, але створюють відчуття ситості. 

Зверніть увагу на білкові страви з невисоким вмістом жиру, які також насичують. Віддавайте перевагу рибним наїдкам, морепродуктам. Слабосолений оселедець дуже корисний за святковим столом: низькокалорійний, а завдяки омега-3 жирним кислотам дуже цінний, бо покращує обмін речовин.

Замість шматочка торта, тістечка чи порції морозива краще їсти мандарини, ківі, апельсини, яблука. В цих фруктах калорій у кілька разів менше, а вітамінів, антиоксидантів та мінералів більше. При переїданні таблетовані ферменти для покращення роботи підшлункової залози (мезим, фестал, креон) заживати можна, але тільки здоровим людям!  

Якщо ж під час святкувань ви все-таки не втрималися і переїли, раджу вийти надвір, прогулятися. Рух стимулює перистальтику кишківника, їжа швидше перетравлюється, а неприємне відчуття розпирання в животі зникає. Зарадить тут і горнятко зеленого чаю з м’ятою (але без цукру). Якщо вам дуже зле, візьміть таблетку но-шпи і якийсь час полежте. 

Проте в жодному випадку не “лікуйтеся” черговою дозою спиртного! Поради на кшталт “випий коньячку – попустить” можуть закінчитися плачевно. 

Наступного дня варто споживати продукти, що містять багато клітковини: овочі, фрукти, ягоди, каші. Клітковина як губка вбирає всі токсичні речовини і виводить їх з організму. 

Перейти до вмісту