Ви тут:

Різдвяне послання від архієпископа Полтавського і Кременчуцького Федора

f1d0a41926ff4a47a8649e1551e18aa9

Різдвяне вітання архієпископа Полтавського і Кременчуцького Федора боголюбивим пастирям, кліру і всім вірним Полтавської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Дорогі браття і сестри! Христос народився! Славімо Його!

 Цьогоріч ми зустрічаємо Різдво Христове у непростий час. Радість і тепло свята змішані з почуттям тривоги, болю і смутку у зв’язку з агресією Росії проти нашої держави. Біль втрат, тривога за нашими військовими і всіма людьми, які страждають через війну на Донбасі, не дають нам у повноті відчути неповторну атмосферу українського Різдва з колядками, веселими привітаннями, вертепами.

Однак Різдво Христове все одно залишається особливим святом для нас. Наші душі наповнені радістю, адже різдвяні привітання підносять наш розум і серце до Неба. Бо як тоді, так і тепер ми чуємо слова Ангелів: «нині…народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь» (Лк. 2, 11).

Бог народився по плоті, прийшов у цей світ, щоб зцілити людську природу, тобто нашу душу і тіло, від гріха, звільнити нас з під влади диявола і повернути нам єдність зі своїм Творцем. Через народження Сина Божого нам дарована можливість стати причасниками іншого, Божественного життя.

Боговтілення є виявом любові Бога до Свого творіння – людини. Однак прихід у світ Сина Божого розділив людство на тих, хто щиро прийняв Христа і на тих, хто Його відкинув й зненавидів. Таким світ буде до другого пришестя Спасителя. У кожному поколінні будуть іроди, які вбиватимуть дітей, заради збереження своєї земної влади і панування над народами. Але кінець таких правителів буде страшним. За словами псалма «смерть грішника люта» (Пс. 33, 22).

Зло ніколи не переможе добро. Як і тоді, у ніч Різдва Христового, Бог явив Свою любов і піклування про рід людський. Так і тепер Бог не

полишить наш народ у цих стражданнях, але через скорботи оновить нас і приведе до кращого життя. А головне, оновить нас для життя вічного.

Тепер усе залежить від нас. Якщо ми обиратимемо добро, любов до Бога і ближнього – будемо з Христом у вічній радості. Якщо ж обиратимемо ненависть, егоїзм, заздрість, любов до влади і наживи – будемо з дияволом у пеклі.

Коли людина перебуває з Богом, то жодні земні події і навіть страждання не можуть відібрати у неї відчуття повноти життя, радості й душевного миру.

Полтавщина сьогодні разом з усією Україною проявляє свою небайдужість і жертовність, здійснюючи допомогу нашим військовослужбовцям. Подвиг українських військових є проявом любові до свого народу і до своєї земної Батьківщини. А наша згуртованість є виявом того, що ми достойні мати свою державу. Відстоювання гідності на Майдані та війна з агресором на Донбасі згуртувала нас і навчила дієво служити один одному. Адже справжня любов і є служінням один одному. Без такого жертовного служіння не можливо збудувати сім’ю, суспільство, державу. Коли ми жертвуємо собою заради ближнього ми являємо справжню любов!

Отже, дорогі браття і сестри, зігріваймо один одного жертовною любов’ю. Будьмо уважні один до одного. Чесно і відповідально виконуймо свою працю на благо народу. Робімо так не лише в час небезпеки і скорботи, а будьмо такими завжди, щоб перебувати з Христом і стати причасниками вічного блаженного життя в Царстві Небесному.

Спасіння, яке дарував нам Богомладенець Христос, не є чимось формальним чи абстрактним. Спасіння є життям у тісній єдності з Богом. Коли ми взиваємо: «Господи допоможи мені!» – ми єднаємося з Богом. Коли ми підтримуємо знедоленого, відвідуємо хворого, даємо потребуючому – ми єднаємося з Богом. Коли ми відкидаємо гнів на брата свого, навіть коли він тяжко нас образив – ми єднаємося з Богом. Коли ми чесно виконуємо свої обов’язки на роботі, коли ми відповідаємо любов’ю на прояви зла – ми з Христом і стаємо причасниками нетлінного життя.

Живучи так ми завжди будемо відчувати справжню радість Різдва Христового. Христос завжди буде з нами!

У ці святкові дні, сердечно вітаю благочинних, настоятелів та усе духовенство Полтавської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату. Бажаю, щоб віра у вічне блаженне життя з Богом надихала вас на самовіддане пастирське служіння своєму народові. Щиро вітаю з Різдвом Христовим усіх полтавців, які захищають наш народ від агресора на східних теренах України. Молитовно зичу нашим воїнам міцності духу, терпіння й утіхи від Бога. Завдяки вашому подвигу на Полтавщині не розриваються снаряди російських «градів» і мінометів, а йде мирне життя. Вітаю зі святом

представників обласної та місцевих влад. Молитовно зичу, щоб не жадоба до грошей, а лише любов до Бога і до українського народу керувала вашими вчинками. Від усієї душі вітаю всіх вірних Полтавської єпархії. Хай втілений Син Божий зміцнює нашу віру у перемогу добра над злом, укріпляє надію у краще майбутнє, дарує єдність у відстоюванні своєї свободи та благословить на добрі справи!

Христос народився! Славімо Його!

 

ФЕДІР, АРХІЄПИСКОП ПОЛТАВСЬКИЙ І КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ.

 

Перейти до вмісту