Ви тут:

Молодь Лубенщини об’єднає зусилля заради допомоги дітям переселенцям

Полтавська обласна молодіжна громадська організація «Твій Світ» ініціює серед студентів та просто небайдужої молоді Лубенщини волонтерський рух у підтримку дітей та підлітків з числа переселенців зі Східних областей України. Волонтери разом з фахівцями працюватимуть на базі кризового центру, відкриття якого презентували під час партнерської зустрічі 9 січня 2015 року в приміщенні Лубенської центральної районної бібліотеки ім. В. Малика.

Презентуючи діяльність кризового центру, керівник проекту Олександр Чепур наголосив на необхідності об’єднати зусилля громади навколо допомоги людям, які пережили травмуючи події в своєму житті в наслідок збройного конфлікту на Сході України. За його словами допомогти справитися з цим можуть фахівці, і не лише психологи, а й юристи, соціальні працівники, іноді – духовенство, митці, а підліткам їх ровесники.

Партнерами у реалізації проекту стала Лубенська центральна районна бібліотека ім. В. Малика. Директор бібліотеки Валентина Сьомак презентувала в ході зустрічі послуги та можливості, які надає сучасна бібліотека в отриманні інформації вимушеним переселенцям про працевлаштування, матеріальну допомогу, оформлення документів тощо.

Кризовий центр надаватиме допомогу за чотирма основними напрямками. В першу чергу, це психологічна підтримка для дітей і підлітків та їх батьків, які покинули зону військових дій. Окремий напрямок – це організація дозвілля та заходи, які максимально допоможуть адаптуватись до нових умов проживання.

Молоді люди намагатимуться надати моральну підтримку постраждалим. Надавати психологічну допомогу батькам зголосилися фахівці: психологи, юристи. Одним з напрямків роботи центру буде переадресація до інших організацій і служб.

За словами директора благодійної організації «Спілка Самаритян» В̕ячеслава Бєлова, надання гуманітарної допомоги, нарівні з психологічною допомогою, стає зараз однією з найбільших проблем.

«Проте, необхідно готувати цих людей до самостійності. Ми маємо повертати їх до звичайного життя. Це буде хорошим стабілізуючим фактором після стресу, що вони пережили», – зазначила під час зустрічі голова громадської організації «Жіночі ініціативи» Ірина Таран. Вона переконана, що самі переселенці повинні створювати громадські організації для захисту своїх інтересів.

Світлана Скиба, начальник відділу в справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Лубенської міської ради наголосила що до роботи кризового центру будуть запрошені представники соціальних служб, лікарі, благодійники, волонтери та інші.

На зустрічі були присутні всі ті, хто намагається надавати допомогу переселенцям – представники влади, громадських організацій та благодійних фондів, представники волонтерських ініціатив.

За підсумками обговорення учасники домовились координувати зусилля в організації ефективної допомоги переселенцям. Присутні з числа тимчасово переміщених осіб отримали також адресну гуманітарну допомогу.

Нагадаємо,що захід відбувся в рамках проекту «Створення кризового центру і реалізація програми відновлення життя, адаптації та інтеграції дітей – тимчасово переміщених із зони конфлікту на сході України до умов приймаючих громад в Полтавській області», що реалізується за фінансової підтримки Канадського Фонду Місцевих Ініціатив.

Перейти до вмісту