Ви тут:

17 січня – День дитячих винаходів

Сьогодні в усьому світі відзначається День дитячих винаходів або, в іншому перекладі, День дітей-винахідників (Kid Inventors’ Day), – повідомляє Острів Знань.

 Символічно, що датою Дня обраний день народження одного з видатних американців – державного діяча, дипломата, вченого, винахідника, журналіста Бенджаміна Франкліна.

Цікаво, що свій перший винахід – пару ласт для плавання, які надягали на руки, – Бен Франклін винайшов у віці 12 років.

 Надалі Франклін продовжив наукові дослідження і, провівши безліч експериментів, зробив неоціненний внесок у світову науку. Деякі висновки і припущення вченого на багато десятків років випередили епоху. Франклін ввів позначення електрично заряджених станів “+” і “-“, привів доказ електричної природи блискавки, в 1752 році запропонував проект блискавковідводу, вперше застосував електричну іскру для вибуху пороху, отримав патент на конструкцію крісла-гойдалки, в 1784 році винайшов біфокальні окуляри. І це тільки невелика частина винахідницького спадщини вченого.

 Але повернемося до винаходів дітей. Юний співвітчизник Франкліна, 13-річний Бенні Бенсон у 1926 році відправив свій ескіз на конкурс Державного прапора Аляски. Синій колір, який символізує небо і офіційну квітку штату – незабудку, зображення сузір’я Великої Ведмедиці і Полярної зірки привели хлопчика до перемоги. Безсумнівно, прапор Аляски і сьогодні виглядає дуже стильно.

 А батут? Ідея його створення, здавалося б, лежала на поверхні. І ось в 1930 році, спостерігаючи за змаганнями повітряних гімнастів, дехто Джордж Ніссен звернув увагу на те, як гімнасти у кінці свого виступу стрибають на страхувальну сітку. На цьому виступ акробатів зазвичай закінчувався, але 16-річний підліток замислився і вирішив змайструвати “підстрибувальну установку”, на якій можна б було підстрибувати і виконувати різні трюки в повітрі.

 Можна перераховувати дитячі винаходи нескінченно, згадуючи і рукавички без пальців, і паперовий пакет з квадратним дном, і калькулятор – все це принесли в наше життя геніальні розуми юних винахідників. У День дитячих винаходів проходять численні демонстрації нових винаходів, конкурси, нагородження. Завжди звучить задерикуватий сміх, жарти, музика, тому що винаходити – це природний стан усіх дітей.

Перейти до вмісту