Ви тут:

Curiosity знайшов на Марсі органічні молекули і метан

49106

Марсохід американського аерокосмічного агентства NASA Curiosity виявив молекули, які містять вуглець, у зразках, добутих з давнього каменю

Про це повідомили у вівторок, 16 грудня, дослідники. Також знайдено частинки газу метану, який на Землі пов’язаний з активністю мікроорганізмів, пише NEWSru.com.

Утім, щоб дізнатися, чи ці хімічні сполуки виробили марсіанські мікроорганізми, що населяли або населяють Червону планету, потрібні додаткові дослідження, які можуть виявитися не до снаги Curiosity.

Джон Гротцінгер, глава команди науковців, що працюють з Curiosity, під час інтернет-конференції повідомив: “У нас велике відкриття. Ми знайшли органіку на Марсі”.

Як пояснює один з дослідників Кріс Вебстер, представник Лабораторії реактивного руху в Пасадені, виявлення метану стало великим сюрпризом. Рік тому, після восьми місяців дослідження, науковці рапортували, що сенсори Curiosity не виявили метану в атмосфері кратера Гейл, який досліджує апарат.

Марсохід далі забирав зразки атмосфери, і в листопаді 2013 року було зафіксовано десятиразове підвищення рівня цього газу. Сліди метану спостерігалися впродовж двох місяців, потім газ розвіявся.

Curiosity приземлився на Марсі в серпні 2012 року. Незабаром після посадки було встановлено, що на Марсі були необхідні хімічні елементи та умови для виникнення бактеріального життя. Отже, основну частину місії було виконано.

Наразі марсохід вивчає нижні осадові шари гори Шарп – 150-метрову ділянку біля її підняжжя.

Тиждень тому NASA оголосила, що кратер Гейл раніше був заповнений водою. З’ясувалося, що гора Шарп, яку досліджував Curiosity, сформувалася з осадових порід у величезному озері. Структура геологічних пластів свідчить про багаторазове заповнення і випаровування води, яка наповнювала кратер, довели науковці.

Перейти до вмісту