Ви тут:

24 грудня – День працівників архівних установ України

тим

24 грудня в Україні відзначається День працівників архівних установ. Це свято було започатковане 30 жовтня в 1998 р. відповідно до Указу Президента України.

 В Указі йдеться: «Враховуючи значний внесок архівних установ України у розвиток вітчизняної науки і культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи та на підтримку ініціативи працівників архівних установ, постановляю: встановити в Україні професійне свято День працівників архівних установ, яке відзначати щорічно 24 грудня».

 Перший державний орган управління архівною справою в Україні був створений під час Центральної Ради. Ним став Бібліотечно – архівний відділ, протягом грудня 1917 – квітня 1918 р. очолюваний професором О. С. Грушевським.

 Головне архівне управління при Раді Міністрів УРСР працювало з 1974 по 1991 рр. З отриманням Україною незалежності змінилася назва Головархіву і його організаційно-правовий статус. З грудня в 1999 р. це Державний комітет архівів України.

Загальна чисельність працівників архівних установ – понад 3000 чоловік.

 В архівних установах системи Держкомархіву України зосереджено понад 58 млн. одиниць зберігання різних видів документів Національного архівного фонду.

Перейти до вмісту