Ви тут:

У Полтаві відкрили документальну виставку про Голодомор

Сьогодні у Державному архіві Полтавської області відкрили документальну виставку «Голодомор 1932-1933 років на Полтавщині». За словами директора державного архіву Полтавської області Валентини Гудим, мета заходу – ознайомлення громадськості з архівними документами, що свідчать про причини, хід та наслідки Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, пошанування пам’яті невинно убієнних жертв Голодоморів в Україні.

«Виставка складається із трьох головних розділів. У першому розповідається про основні причини, що призвели до Голодомору в Україні у 1932-1933 роках. Тут , зокрема, представлені постанови вищих органів влади, місцевих партійних та радянських органів, силових структур, плакати 1930-х років, що розповідають про розгортання мережі ТОРГСИНів у Полтаві, та плакатів, що розповідають про стратегічні напрямки розвитку політичного та економічного життя країни», – розповіла Гудим.

За словами заступника директора Держархіву у Полтавській області Тараса Пустовіта, документи свідчать про перебіг та наслідки трагічних подій 1932-1933 рр.

«Тут представлені документи, які викликають зацікавленість, зокрема: звернення голів районів про продовольчі труднощі у селах, розпорядження про вжиття заходів у зв’язку із голодом у районах області, вироки судів за різні правопорушення громадян, у тому числі за крадіжки продуктів харчування, витинки із газет, що свідчать про хід виконання планових показників під час проведення хлібозаготівель у районах Полтавщини. Також на стендах представлена карта України, на якій визначені області найбільших демографічних втрат, світлини жертв Голодомору», – зазначив Пустовіт.

У третьому ж розділі представлені документи, що свідчать про увічнення пам’яті жертв Голодомору 1932-1933, 1946-1947 рр. Виставку підготували на основі документів Центрального державного архіву вищих органів влади та Державного архіву Полтавської області.

Ознайомитися із документальною виставкою про Голодомор прийшли учні Полтавського міського багатопрофільного ліцею ім. І. П. Котляревського, державні службовці, громадськість та представники місцевих ЗМІ.

«Я дуже цікавився цією темою, вона не могла залишити мене байдужим. Це страшний період у нашій історії, і я дуже сподіваюся, що він більше не повториться. Я впевнений, що цей Голодомор – це штучна акція радянської влади, яку планували для того, щоб знищити цвіт нашого українського народу. Зараз ми повинні нести у собі цю пам’ять і продовжувати справу тих людей, які помирали за Батьківщину з думкою, що Україна буде незалежною», – сказав учень Полтавського міського багатопрофільного ліцею ім. І. П. Котляревського Анатолій Павленко.

Перейти до вмісту