Ви тут:

Робота пересувної екологічної лабораторії в Кременчуці має певний вплив на підприємства – забруднювачі

На останньому засіданні виконавчого комітету Кременчуцької міської ради заслухали звіт «Про ефективність роботи та раціональне використання оснащення транспортного засобу (пересувної лабораторії)»,  придбаного за кошти міського бюджету більше двох років тому. За допомогою цього пересувного приладу працівники  екологічної служби міста мають можливість проводити аналіз атмосферного повітря на предмет виявлення у ньому найпоширеніших шкідливих  компонентів. Про це повідомили у Кременчуцькій міській раді.

Як роз’яснила керівник відділу екологічної безпеки Надія Бабичева, наразі чинне законодавство до повноважень виконавчих органів міських рад не відносить складання протоколів та винесення постанов про притягнення до адміністративної відповідальності у сфері охорони навколишнього природного середовища. Втім, маючи інформацію про викиди в атмосферне повітря тим чи іншим підприємством, місцеві органи влади  мають можливість забезпечити вплив на підприємство-забруднювача, спонукаючи його керівництво до виконання природоохоронних заходів, тощо.  Надія Бабичева говорить, що, починаючи  з 2013 року пересувною лабораторією було зафіксовано  15 перевищень максимально-разової граничнодопустимої концентрації забруднюючих речовин, в тому числі 5 –  у 2014 році. Частина перевищень знаходилася в межах допустимого, по решті – були направлені листи на підприємства та надана відповідна інформація у державні органи, що здійснюють контроль за станом атмосферного повітря. Надія Бабичева підкреслила, що виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради у підприємств-порушників були затребувані проекти санітарно-захисної зони та документи з результатами здійснення контролю за викидами в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. На деяких підприємствах були застосовані природоохоронні заходи:

–  ПАТ «Укртатнафта» – реконструкція установки сіркоочистки сухих газів з метою зниження викидів діоксиду сірки.

–  ПАТ «Джей Ті Інтернешнл» – встановлено додаткове газоочисне обладнання для очищення газопилового потоку від летких органічних сполук.

–  ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод» – встановлено пилогазоочисне обладнання:рукавний фільтр ФРИЕР-110 від сталеливарної печі термічного цеху.

–  ПАТ «Кременчуцький сталеливарний завод» – реконструкція системи газоочистки сталеплавильних печей. За умови відновлення подальшої роботи підприємства реконструкція дозволить скоротити викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, які утворюються при роботі печей, та значно покращить екологічну ситуацію на проммайданчику і в селітебній забудові. Надія Бабичева підкреслила, що для подальшого вдосконалення роботи лабораторії необхідно реалізувати наступні етапи, що дозволять охопити більш широкий спектр забруднюючих специфічних речовин, характерних для міста Кременчука. Зокрема, І етап передбачає модернізацію лабораторії з метою збільшення кількості компонентів, що вимірюються. До ІІ етапу належатиме розробка програмного забезпечення для дистанційного моніторингу навколишнього середовища, а до ІІІ етапу – встановлення стаціонарних постів для роботи в режимі онлайн, що дасть можливість населенню спостерігати за станом атмосферного повітря міста та забезпечить відкритий доступ до екологічної інформації.

Перейти до вмісту