Ви тут:
Офіційно Полтавщина Суспільство 

Полтавські фахівці роз’яснили, як вести та зберігати підприємцям трудові книжки найманих працівників

Територіальна державна інспекція з питань праці у Полтавській області надає роз’яснення щодо ведення та зберігання фізичною особою – підприємцем трудових книжок найманих працівників.

Згідно ст. 48 КЗпП України трудова книжка є основним документом про трудову діяльність працівника. Трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п’ять днів.

Відповідно до вимог п. 2.21-1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту України від 29.07.1993 р. № 58 (зі змінами), зареєстрованої у Мін’юсті України 17.08.1993 р. за № 110 трудові книжки працівників, які працюють на умовах трудового договору у фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму, та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов’язану з наданням послуг (кухарі, няньки, водії тощо), зберігаються безпосередньо у працівників.

Таким чином, підстави для ведення фізичною особою – суб’єктом підприємницької діяльності документації щодо обліку бланків та руху трудових книжок і вкладишів до них відсутні.

Запис про роботу до трудової книжки працівника, що працює у фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму, та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов’язану з наданням послуг, вноситься фізичною особою відповідно до укладеного в письмовій формі трудового договору після реєстрації в державній службі зайнятості – про прийняття на роботу, після зняття в установленому порядку з реєстрації – про звільнення з роботи (Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 08.06.2001 р. № 260 (у редакції наказу від 14.10.2010 р. № 320), зареєстрований у Мін’юсті України 27.06.2001 р. за № 554/5745).

У разі працевлаштування працівника на роботу до фізичної особи – підприємця до трудової книжки вноситься запис: «Прийнятий на роботу (далі зазначається професійна характеристика робіт) за трудовим договором (зазначаються дата та номер договору), зареєстрованим у державній службі зайнятості (зазначається повна назва центру зайнятості)», при цьому у графі 4 зазначається, на підставі чого внесено запис (дата і номер реєстрації трудового договору державною службою зайнятості: «трудовий договір (номер), зареєстрований (дата)»), а при звільненні – запис: «Звільнений з роботи (далі зазначається підстава звільнення з посиланням на відповідні статті КЗпП України)», при цьому у графі 4 зазначається дата зняття трудового договору з реєстрації державною службою зайнятості: «трудовий договір (номер) знято з реєстрації (дата)»

Відповідно до п. 15. Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю посадова особа центру зайнятості підтверджує особистим підписом записи, унесені фізичною особою до трудової книжки працівника, і засвідчує їх печаткою.

Перейти до вмісту