Ви тут:

ОБСЄ: в Україну з Росії входять сотні людей в одностроях, а в Росію везуть «вантаж-200» і вугілля

Спостережна місія ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» й «Донецьк» на кордоні з Україною повідомила у середу, що протягом минулого тижня спостерігала вхід в Україну сотень людей у військових одностроях і вивезення до Росії з захоплених сепаратистами частин Донбасу «вантажу-200» і вугілля.

Зокрема, на пункті пропуску «Донецьк» у Ростовській області Росії спостерігачі зафіксували протягом минулого тижня 630 людей у військових одностроях, які перетинали кордон поодинці і групами; більшість їх пересувалися в Україну. У вівторок там же бачили, як із Росії до України в’їхала вантажівка з написом «вантаж-200» і повернулася до Росії через кілька годин. В ОБСЄ нагадали, що «вантаж-200» є відомий російський військовий код для вбитих військовиків. Повідомляє Радіо Свобода

А на пункті пропуску «Гуково» спостерігачі, як і попередніми тижнями, бачили великі кількості самоскидів, які вивозили з Луганської області до Росії вугілля. На зворотному шляху російські митники перевіряли, щоб ці вантажівки поверталися порожніми, мовиться в повідомленні.

В обох цих точках пересування військової техніки, крім машин самих російських прикордонників, за тиждень не було, додали в ОБСЄ.

Спостережна місія ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» й «Донецьк», як зауважували на Заході, спостерігає за подіями на одному кілометрі з кількох сотень кілометрів українсько-російського кордону, які нині з українського боку контролюють проросійські збройні сепаратисти. Росія блокує в ОБСЄ всі намагання розширити мандат цієї місії, а також відмовляється виконати пункт «мінських домовленостей» про відновлення контролю України за всім кордоном.

Крім того, Росія, на порушення міждержавних домовленостей, не закрила зі свого боку пунктів пропуску на захопленій сепаратистами ділянці кордону, включно з «Гуковом» і «Донецьком», хоча Україна оголосила закритими відповідні пункти пропуску з українського боку.

Перейти до вмісту