Ви тут:

Найкорисніші і найсмачніші продукти від депресії

Погода погана,нема настрою, ще й холодно надворі, навіть з хати виходити не хочеться. Хочеться сісти, сидіти і нічого не робити… Привіт депресія!!!
Не дивно, що багатьох охоплює туга напередодні зими. У такий час особливо актуальним стає вживання природних антидепресантів, якими є багато знайомих нам продуктів. Ось топ-10 таких, пише foka.com.ua.

1. Риба

Омега-З жирні кислоти – найкращий природний засіб від поганого настрою, а їх джерело – жирна риба: оселедець, сардини, скумбрія, лосось, тріска, сьомга. Поліненасичені жирні кислоти найкраще зберігаються в рибі слабкого засолу, а ось амінокислота триптофан, з якої і утворюється серотонін, званий ще «гормоном щастя», залишається в рибі незалежно від способу приготування. Крім того, в жирній рибі багато вітаміну В6, який також покращує настрій і зміцнює імунну систему. Бажано вживати не менше 300-500 грам риби в тиждень, можна хоч щодня.

2. Курятина

Куряче м’ясо – це не тільки один із найкращих продуктів для спортсмена, а ще й відмінний антидепресант. Вся справа в тому, що в ньому міститься вже згадана амінокислота триптофан, яка переробляється в організмі в серотонін. Тому від депресії, що починається цілком може допомогти такі банальні «ліки», як курячий бульйон.

3. Яскраві овочі та фрукти

Фрукти і овочі яскравих кольорів мають у своєму складі біофлавоноїди – речовини, що поліпшують кровообіг мозку. В результаті їх вживання мозок отримує більше кисню, від чого підвищується не тільки його працездатність, а й ваш настрій. Це стосується всіх плодів природи, що мають насичене забарвлення, – буряка, баклажанів, моркви, хурми, мандаринів. Крім корисного складу, такі фрукти та овочі заряджають позитивом вже завдяки одному своєму яскравому вигляду!

4. Морська капуста

Хронічна втома, наслідком якої може бути і поганий настрій, нерідко виникає через нестачу гормону адреналіну. А в морській капусті багато вітамінів групи В, які регулюють роботу надниркових, що відповідають за його вироблення. Найкраще вживати морську капусту в мінімально обробленому вигляді, так в ній зберігається найбільше корисних речовин.

5. Сир

Сир піднімає настрій, оскільки містить амінокислоти, тирамін, триктамін і фенілетиламін, які сприяють гарному настрою. Причому, рятують від депресії всі різновиди сирів.

6. Вівсянка і гречка

І знову вся справа в тріпофані, з якого утворюється «гормон щастя». Крім цієї корисної амінокислоти, улюблені каші бодібілдерів забезпечують організм вуглеводами, які, повільно всмоктуючись, нормалізують рівень цукру в крові. А це також сприяє нормалізації настрою.

7. Горіхи

Всі горіхи, як і жирна риба, є джерелом Омега-3 жирних кислот, здатних забезпечувати правильну роботу клітин мозку і допомагають усувати симптоми депресії. Крім цього, горіхи містять вже відомі нам амінокислоту триптофан і вітамін В6. Нарешті, в горіхах присутній мінерал селен, що також сприяє позитивному самопочуттю. Особливо цей продукт рекомендується літнім людям, оскільки рівень селену в організмі з віком знижується – на 7% після 60 років і на 25 після 75-ти. Однак важливо не перестаратися – через високу жирність і калорійність в день слід з’їдати не більше 30 грам горіхів.

8. Банани

Банан – один з найвідоміших природних антидепресантів, і слава його абсолютно заслужена. Адже, крім серотоніну, він містить ще один «підіймач настрою» – вітамін В6. Крім того, в бананах присутній алкалоїд харман, основу якого складає так званий «наркотик щастя» мескалін. Він дає людині відчуття повного задоволення, помітно підвищує настрій і життєвий тонус.

9. Яйця

Джерело незамінних жирних кислот і вітамінів А, Е і D, а також триптофану, з якого утворюється серотонін, каротинів і важливих для настрою вітамінів групи В. Омлет на сніданок забезпечить вам не тільки тривалу ситість, але й усмішку!

10. Шоколад

Какао-боби, з яких отримують шоколад, містять фенілетиламін – речовина, що сприяє виробленню ендорфінів або «гормонів щастя», які в підвищеній кількості зазвичай виробляються у закоханих. Вдобавок в какао-бобах міститься магній, який здатний знімати стрес. Увага! Перераховані якості притаманні тільки чорному шоколаду – молочний приносить більше шкоди у вигляді зайвих кілограмів, ніж користі.

Перейти до вмісту