Ви тут:
PROвсе 

Ідеальні пари: як поєднувати продукти

Хочете, щоб їжа приносила вашому здоров’ю виключно користь, а не шкоду? Звертайте увагу не тільки на її склад і кількість, але ще й на те, в яких поєднаннях її вживаєте, пише foka.com.ua.

Поєднання продуктів важливо для того, щоб вони максимально добре засвоювалися організмом і не приносили дискомфорт – не викликали тяжкості в шлунку або хворобливих відчуттів через погане перетравлення, а тільки лише поставляли в ваше тіло потрібні нутрієнти та інші корисні елементи. Розберемо, з чим краще всього поєднуються самі вживані продукти харчування.

Білки: м’ясо, риба, молочні та кисломолочні продукти, бобові

Білкові продукти розщеплюються повільно й важко. Найкраще білки поєднуються з жирами. Крім того, м’ясо добре поєднується з некрохмалистими і зеленими овочами, які допомагають травленню і нейтралізують шкідливий холестерин. Великої шкоди організму наноситься, якщо вживати тваринні білки разом з алкоголем, який заважає перетравлюватися продуктам. Також білкова їжа не поєднується з крохмальними продуктами, з фруктами і цукром.

Молоко погано поєднується з більшістю продуктів. Якщо в шлунку є ще інша їжа, молоко не дає їй можливості перетравитися. Потрібно засвоїти раз і назавжди, що молоко – це їжа, а не питво, і що запивати їжу їжею – не можна. Однорідні кисломолочні продукти (сметана, бринза) сумісні між собою. А ось сир перетравлюється важко, його краще їсти окремо.

Яйця добре поєднуються з некрохмалистими і зеленими овочами. Насичені рослинним білком бобові (квасоля, горох, соя, сочевиця) – з крохмалистими овочами та зеленню. Вони також засвоюються зі сметаною і рослинним маслом – завдяки крохмалю в своєму складі.

Жири

Жири розщеплюються довго. Поєднуються із зеленню і крохмальною їжею, а також з фруктами (наприклад, полуниця з вершками). Жири рекомендується вживати в кінці прийому їжі.

Вуглеводи: фрукти, ягоди, овочі

Фрукти і ягоди швидко насичують, покращують роботу кишечника, і в більшості своїй швидко розщеплюються. Вони добре поєднуються один з одним, а також з молочними і кисломолочними продуктами. Єдина небезпека: деякі фрукти містять багато цукру і досить калорійні. При їх виборі віддавайте перевагу цитрусовим, яблукам, ківі, а не, наприклад, винограду.

Овочі, як і фрукти, швидко розщеплюються в організмі, а оскільки вони ще й малокалорійні, тобто їх можна їсти практично в будь-який час. Овочі поєднуються один з одним, а також добре засвоюються в компанії з білками, жирами і вуглеводами. Не рекомендується вживати овочі з молоком і фруктами – це може створити дуже велике навантаження для травної системи.

Відмінно і дуже швидко розщеплюється зелень, яка поєднується з усіма продуктами.

Вуглеводи: цукор і солодощі

Кондитерські вироби та цукор розщеплюються швидко, якщо вживати їх окремо від усіх продуктів – в іншому випадку вони надовго залишаються в шлунку і викликають бродіння. В результаті може з’явитися печія, кисла відрижка. Крім того, що вони дуже висококалорійні, цукор і кондитерські вироби призупиняють роботу шлункового соку, який не особливо потрібен для їх перетравлення. Тому вживати в їжу їх слід якомога менше, інакше ви ризикуєте уповільнити обмін речовин.

Один з украй небагатьох солодощів, які можна поєднувати з іншими продуктами, – мед. Але і ним, у зв’язку з калорійнійстю, не можна зловживати, а крім того мед не слід піддавати термічній обробці.

Крохмаль

Крохмальні продукти – макарони, хліб, крупи, картопля, кукурудза – розщеплюються набагато довше овочів і фруктів. Тому вживати їх у їжу краще в першій половині дня. Не слід поєднувати крохмаль з молочними продуктами: про кашу з молоком, пластівці з молоком або булочку з молоком краще забути. Крім того, крохмальні продукти не поєднуються з цукром і фруктами, а також з білками, особливо тваринного походження.

ПРИКЛАДИ ПОПУЛЯРНИХ ПАР ПРОДУКТІВ

Огірки з помідорами: Відмінне поєднання! Популярний салат з огірків і помідорів слід з’їдати відразу після приготування, інакше ферменти огірка руйнують вітамін С в томатах.

Хліб з маслом: Класичний бутерброд вважається корисним, тільки якщо хліб для нього береться цільнозерновий або з борошна грубого помелу, а масла в ньому не більше 3 грам.

Морквяний сік з вершками: Жир, що міститься у вершках, сприяє засвоєнню бета-каротину моркви. Але на склянку соку має припадати не більше однієї столової ложки вершків.

Журавлина з медом: Ідеальний вітамінний комплекс, особливо для тих, хто мріє схуднути. Ягоди тут – джерело вітаміну C, а мед містить унікальний склад мікроелементів.

Риба з лимоном: Лимонний сік може замінити спеції, а вітамін С сприяє засвоєнню солей заліза.

Йогурт з фруктами: Хороше поєднання протеїну і клітковини, але важливо, щоб йогурт був натуральним, а фрукти свіжими.

Система Orphus Поделиться на fb