Ви тут:

До місцевих бюджетів Полтавщини додатково надійшло більше 1 млн. грн. податку з доходів фізичних осіб

Благополуччя кожного міста, району Полтавщини залежить насамперед від його бюджету, основним джерелом наповнення якого – податок на доходи фізичних осіб. Зокрема, цьогорічний загальний фонд бюджету Полтавщини майже на 70% формується за рахунок зазначеного податку. На стан надходжень податку на доходи фізичних осіб впливає рівень легалізації доходів громадян та дотримання суб‘єктами господарської діяльності вимог діючого законодавства. Заробітна плата – одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, підприємців та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. Тому, благополуччя кожного міста, району Полтавщини залежить насамперед від його бюджету. Наповнення бюджету – це турбота про здоров’я полтавців, виховання й освіту дітей та молоді, пенсійне забезпечення, піклування людей похилого віку.

Приховування громадянами своїх доходів, виплата працедавцями заробітної плати „в конверті” негативно позначаються на наповненні бюджету. Правова необізнаність істотно послаблює позиції пересічно​го громадянина у відносинах із працедавцем, який часто – густо порушує закон, не укладаючи трудову угоду з найма​ним працівником, і вдається до виплати заробітної плати в „конверті”. У такий спосіб нечесний роботодавець приховує доходи, не подаючи звіт​ність до контролюючих органів, і нехтує своїми обов’язками щодо забезпечення законних соціальних гарантій працівни​ків — може звільняти їх без по​яснення причин, змушувати працювати понаднормово. Порушуючи права найманого працівника, такий працедавець завдає збитків державі, шкодить її соціальній та фінансовій стабільності.

Органи ДФС Полтавщини, без​перечно, не залишаються осто​ронь проблеми забезпечення трудових прав громадян області і одним із основних напрямків їх роботи є робота виведенню заробітної плати з „тіні”. Для упередження порушень податкового законодавства під час виплати доходів громадянам в області проводяться відповідні контрольно – перевірочні заходи (документальні перевірки та обстеження місць здійснення діяльності суб’єктів господарювання), в ході яких виявлялись неоформлені наймані працівники суб’єктів господарювання, факти виплати доходів громадянам без відповідного утримання податку на доходи фізичних осіб та неперерахування до бюджету належних сум податку на доходи фізичних осіб.

Так, впродовж січня–жовтня 2014 року за результатами проведених перевірок порушення податкового законодавства при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам були встановлені по 59 суб’єктах господарювання, за результатами документальних перевірок яких донараховано майже 3,5 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та більш ніж 1,3 млн. грн. єдиного внеску. Крім того, органами ДФС області виявлено майже 3 тисячі громадян, праця яких викорис​товувалася працедавцями без укладення трудових угод. За​вдяки вжитим заходам, працівники реалізували своє пра​во на офіційне оформлення трудових відносин з працедав​цями, а до місцевих бюджетів області додатково надійшло податку з доходів фі​зичних осіб на суму 1,1 млн. грн.

Звісно, ці позитивні напрацювання були б неможливими без активної участі громадськості, та налагодження взаємодії з іншими органами влади, зокрема з органами прокуратури. Зокрема, працівниками ДФС області спільно з представниками виконавчих органів влади, органів міністерства внутрішніх справ та прокуратури постійно проводяться спільні рейди по виявленню неоформлених належним чином найманих працівників. А саме, протягом січня–жовтня 2014 року було проведено 201 спільний захід, у ході яких виявлено 711 працівників без належного оформлення трудових відносин. За наслідками проведеної роботи залучено до оподаткування доходи найманих працівників.

Головне управління ДФС у Полтавській області вкотре звертається до полтавців, шановні громадяни, не будьте байдужими! Вимагайте від роботодавців офіційного оформлення ваших трудових відносин та легальної виплати заробітної плати.

Головне управління ДФС у Полтавській області

Перейти до вмісту