Ви тут:

Презентували книгу історика Віктора Ревегука «Полтавщина в огні української революції (1917-1921 рр)

DSC_0091У приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського відбулася презентація книги історика-краєзнавця Віктора Ревегука «Полтавщина в огні української революції (1917-1921 рр.)». Її видали за матеріяльної підтримки Полтавської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

На презентації книги були присутні краєзнавці, науковці, вчителі та учні старших класів. Кожен мав можливість задати питання Віктору Ревегуку про історію створення та складний шлях пошуку фінансування друку видання.

«Моя монографія є черговою спробою наукового дослідження подій Української революції в одному з центральних регіонів – на Полтавщині. Я свідомий того, що ця праця є лише першим кроком до всебічного і неупередженого висвітлення боротьби краян за свободу і незалежність своєї Батьківщини проти червоних і білих напасників, їх участь в державному будівництві в період існування національних урядів та життя в умовах більшовицької диктатури. Єдине, що хочу виділити: полтавці опиралися насильницькому насадженню більшовицької влади, а через замовчування правди та її приховування ми мало знаємо своїх земляків істинних героїв. Про особові справи в архівах деяких повстанських отаманів я дізнався днями. Тому роботи по відновленню справедливости ще дуже багато. Хочу сподіватися, що наступні покоління істориків-краєзнавців продовжать цю справу. Окрім того, можна провести цілковиту аналогію між тодішніми та сучасними подіями», – зазначив під час презентації прихильник ВО «Свобода» Віктор Ревегук.

Свободівець Анатолій Ханко розповів: «Ще перед початком Революції Гідности я зустрівся з Віктором Ревегуком, моїм викладачем історії України. У розмові виявилося, що науковець має матеріали для книжки по історії Полтавщини, але відсутні кошти на видання цих матеріалів. Я поговорив з побратимами і назбирали потрібну суму коштів. Повноцінній презентації книги передували Революція Гідности, війна з Московією на сході, вибори. І от нарешті маємо змогу представити цю знаменну книгу та цілковито осягнути тодішню боротьбу, трагедію поневолення нашого народу. Хочу подякувати тим людям, які допомогли в співфінансуванні цієї книги: свободівцям – Олександру Біленькому, Юліанові Матвійчуку, Юрієві Бублику, Вікторові Бугайчуку та Юрію Коваленку».

11 листопада 2014 року презентація «Полтавщини в огні української революції (1917 – 1921 рр.)» відбулася в Миргороді. 21 листопада свободівці планують провести презентацію на Решетилівщині.

Прес-служба Полтавської обласної організації ВО “Свобода”.

Перейти до вмісту