Ви тут:

Віктор Бугайчук: «Енергоефетивність починається з утеплення шкіл, садочків і житлових будинків»

Утеплення приміщень комунальних закладів та встановлення нового, енергоощадного обладнання – надійний крок до незалежності нашої країни від газового шантажу сусідньої держави, вважає голова Полтавської ОДА Віктор Бугайчук.

Тож найперше завдання місцевих органів влади – не лише забезпечити теплом школи, садочки, лікарні, житлові будинки та інші заклади соціальної сфери, а й продовжувати модернізувати системи опалення, обирати такі технології, які дозволять економити газ.

Стан реалізації регіональної програми „Збережемо енергоресурси Полтавщини» розглядали сьогодні, 13 жовтня, на апаратній нараді облдержадміністрації.

Найбільш ефективними заходами програми у великих та малих населених пунктах Полтавщини є модернізація котелень з підвищенням коефіцієнту корисної дії котлів та переведенням їх на використання альтернативних видів палива, повна або часткова термічна модернізація будівель комунальної сфери та реконструкція вуличного освітлення (заміна електроосвітлювальних ламп на енергозберігаючі).

Найбільш ефективно програму у першому півріччі цього року реалізовували Великобагачанському, Карлівському та Хорольському районах, повідомив Костянтин Батеко, заступник начальника управління Департаменту з питань нафтогазового комплексу Полтавської ОДА.

Миргордський міський голова Сергій Соломаха поділився власним досвідом взаємодії з міжнародними донорськими організаціями на реалізацію заходів з енергоефективності. Миргороду завдяки співпраці з німецькими та іншими європейськими фондами та програмами вдалося залучити 6,2 млн. гривень інвестиційних коштів, розповів Сергій Соломаха. Це переважно проекти утеплення стін та заміни вікон у дитячих садочках і школах, встановлення енергоощадних ліхтарів на перехрестях вулиць для додаткового освітлення аварійно небезпечних ділянок дороги тощо. Миргород з 2012 року працює над енергоаудитом комунальної сфери міста і щорічно залучає грантові кошти донорських організацій. Звичайно, часткову оплату проектів (до 40%) здійснюють за кошти міського бюджету розвитку.

Також досвідом впровадження ефективного енергоощадних технологій поділився і заступник міського голови Лубен Юрій Медведєв. За його словами заміна старого обладнання котелень на нове (з 90% коефіцієнту корисної дії) дала змогу зекономити за рік 150 тонн умовного палива.

Підсумовуючи нараду, Віктор Бугайчук ще раз нагадав керівникам міст та районних адміністрацій, що необхідно суворо стежити за використанням теплової енергії на кожен метр квадратних житлової площі. Норми споживання тепла в Україні мають досягти європейських, тоді не буде так гостро стояти питання вартості газу.

Перейти до вмісту