Ви тут:

Полтавщина другою в світі після Бразилії запускає новий аграрний проект (ФОТО)

Полтавська область стала першою з українських регіонів, яка  запускає пілотний проект з відпрацювання технологій введення в обіг аграрних розписок. Досвід, отриманий під час виконання даного проекту, у подальшому буде ретельно проаналізовано та використано для впровадження аграрних розписок на всій території країни. Досі за названими програмами в світі працювала лише Бразилія.

Про це сьогодні йшлося на засіданні  круглого столу у Полтавській державній аграрній академії.

Як роз’яснив представник Міжнародної фінансової корпорації (група Світового Банку) Сергій Рабенко, по своїй суті аграрна розписка  – це договір між боржником і кредитором, який передбачає заставу майбутнього врожаю і  надання або товарно-матеріальних цінностей, або грошових коштів для сільгоспвиробника.

«Кредитувати можуть, як банки, так і виробники товарно-матеріальних цінностей, дестриб’ютори –  фактично всі наявні учасники ринку  можуть це робити», – зазначив Рабенко.

Обрали ж саме Полтавщину для пілотного проекту через гарні показники:

«Полтавська область була обрана пілотною, бо в неї найвищі показники по оформленню прав власності  на земельні ділянки, присвоєння земельним ділянкам кадастрових номерів реєстрації прав власності та інших прав на земельні ділянки», – зазначив Рабенко.

Директор департаменту економічного розвитку  та аграрних ринків Мінагропполітики України Віталій Саблук вважає, що  введення роботи з аграрними розписками підвищить конкурентність українських ринків, що наблизить їх до  євроспільоноти.

«Аграрні розписки – це один з варіантів, який дає гнучкість ринкову, чого вимагають європейські ринки. Ми по-суті говоримо про альтернативні моделі взаємодії того, хто сіє, хто вкладає, і хто надає матеріальний ресурс», – зазначив Саблук .

Заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий вважає право бути першими у цьому нововведенні є досить почесним для області та переконаний у ефективності результатів запропонованого :

«Таке нововведення набагато спрощує процедури, які виникають при оформленні кредитних програм у банках, бо, наскільки ми знаємо, кредитування в банках доходить у нас до абсурдних відсотків, які виражаються в 25 -30%, і тому зараз з тим, що відбулось у державі  – з девальвацією гривні – весь урожай, який зібраний,  доводиться просто віддавати   на  погашення цих відсотків. Тож, з впровадженням нового проекту є сподівання, що ці відсотки понизяться до 10%», – сказав Товстий.

Запровадження проекту здійснюється в рамках проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC, Група Світового банку) з аграрних розписок. Ця робота проводиться за сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства юстиції України, Державного підприємства «Аграрні реєстри», партнерів з приватного сектору – компаній Syngenta та BASF.

Перейти до вмісту