Ви тут:

У Миргороді попрощалися з ковалем-зброярем, який загинув в АТО (ФОТО)

Учора відбулосася церемонія прощання з одним з найвідоміших ковалів України, організатором ковальського фестивалю на Полтавщині Петром Вікторовичем Федорякою, який героїчно загинув під Шахтарськом в бою з терористами. У складі 25-ї окремої десантної бригади він виборював мир на Донеччині.

Багато ковалів України, в тому числі й учні коваля-зброяра Петра, зібралися в рідному селі загиблого, щоб проводити його в останню путь.

15 вересня Петру Федоряці виповнилося б5 років.

За словами виконувача обов’язків військового комісара Миргородського ОВК Олександра Севрюка, Петро Вікторович був мобілізований у першій хвилі. Він виконував обов’язки у зоні АТО. В кінці липня при виконанні завдання їхня команда потрапила під шквал артилерії і установок “Град”. Під час проведення цієї операції, більша частина особового складу проявила мужність і героїзм при відбитті нападу, більшість і полягла на полі бою і не повернулися. Вони з честю виконали свій військовий обов’язок по захисту східних кордонів нашої держави.

Коротке життя Петра Вікторовича – безкінечна кузня,- розповідали умільці. У своїй майстерні віртуоз ковальської справи створював досконалі речі з металу. Свій талант, він ніколи не ховав, і навчив цьому сотні учнів та об’єднав їх в українську гільдію майстрів «Коло». Разом вони ініціювали проведення міжнародних конкурсів та були найактивнішими учасниками. На своїй другій батьківщині, у Трудолюбі, Петро Федоряка організував фестиваль ковалів. Мистецтвом коваля–клиночника захоплювалися і миргородці та гості, які торік побували на Першому Всеукраїнському фестивалі ножових майстрів. Тоді умільці фестивалю викували незвичайний подарунок місту – сонячний годинник. Він, як символ вічної пам’яті, у центрі міста буде щоразу нагадувати перехожим про славного героя, справжнього патріота України і свого краю –  Петра Вікторовича Федоряку.

За матеріалами myrgorod.pl.ua.

 

Перейти до вмісту