Ви тут:

Тетяна Корост вважає, що потрібно брати курс на розвиток малих селянських господарств

корост 22

Голова спостережної ради ТОВ «Агрофірма «Маяк» Тетяна Корост вважає, що Україні треба брати курс на розвиток малих селянських господарств,  спроможних утримувати малі міні- ферми на 10-20 корів.

Про це вона сказала під час семінар-наради у Котельві.

«Завдання номер один – сформувати такі умови, щоб люди мали можливість утримувати 10-20 корів, бо ясно, що одна корова – вона не дасть належного прибутку», – сказала Корост.

Для прикладу розповіла про подібну практику у Європі:

«Я бувала чимало де в європейських країнах. Бачила, що там є різні за величиною агропромислові підприємства. Такі невеличкі, наприклад, як, навіть, на 5 корів. І в цього господаря є доїльний зал на два місця, є холоділка, є централізований збір цього молока, яке відвозиться на переробне підприємство», – зазначила Корост.

Однак, для цього, на думку Тетяни Корост, має бути стандартизація виробництва, організований збір молокопереробними підприємствами та визначення якості молока. Це  й потягне за собою створення таких якісних міні-ферм.

До того ж, варто зважити  на рівні держави і на питання квот на молоко, що вже зробили в багатьох країнах.

«У нас сьогодні дуже великий дефіцит молока. У країнах Європи вже є регулювання виробництва молока, є квота виробництва, і люди за неї борються, аби вона залишилася, бо це гарантований збут молока. І та держава, яка ввела систему квот  – перш за все дає гарантії внутрішньому ринку забезпечення і, водночас, тримає зовнішній ринок», – зазначила Тетяна Корост.

У нашій країні поки що ж спостерігається безсистемність, як з виробництвом молока, так і іншої продукції.

«Коли отакий, знаєте, безлад, як у нас – то ми виробили багато продукції, то її немає, то буряків виробили багато, то їх нема, то цукор по 5 грн за кілограм, то 15-ть – це безсистемність! Я вважаю, що так не повинно бути. Це не планові показники, а це регулювання зовнішнього і внутрішнього ринку, який дає гарантію більш стабільно працювати у сільському господарстві. А баланс даватиме можливість тримати зовнішній ринок і не втрачати його», – переконана Корост.

Перейти до вмісту