Ви тут:

Результати опитування щодо ділових очікувань підприємств України у ІІІ кварталі 2014 року

З 14 серпня до 8 вересня 2014 року Національним банком України проведено чергове щоквартальне опитування керівників підприємств України про оцінку їх поточної та майбутньої ділової активності. В цілому по Україні було опитано 952 підприємства в 22 регіонах країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та Донецької і Луганської областей, у яких відбуваються воєнні дії), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників, в тому у Полтавській області було опитано 53 підприємства.

Опитування підприємств у ІІІ кварталі 2014 року збіглося з посиленням воєнних дій у східних регіонах України, зменшенням товарообігу з Російською Федерацією та суттєвими коливаннями курсу гривні. Як наслідок, очікування респондентів України як щодо макроекономічної ситуації, так і перспектив розвитку своїх підприємств погіршилися. Водночас сільськогосподарські та добувні підприємства зберігають діловий оптимізм за рахунок сподівань на стабільний попит на свою продукцію та зростання інвестицій.

На Полтавщині респонденти очікують покращення фінансово-економічного стану своїх підприємств, а також зростання загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва у наступні 12 місяців, хоча по Україні підприємства прогнозують його зменшення.

Зростання споживчих цін у наступні 12 місяців, за оцінками респондентів, становитиме в середньому 18,4% та буде обумовлене коливаннями обмінного курсу та витратами на виробництво. Стабільності курсу гривні в наступні 12 місяців очікує близько 12 % респондентів.

Опитані підприємства очікують зниження показників ділової активності в наступні 12 місяців: скорочення інвестицій, зменшення обсягів реалізації виробленої продукції і кількості працівників. Такі очікування обумовили зниження індексу ділових очікувань до рівня 93,2%. Водночас підприємства добувної промисловості та сільського господарства зберегли діловий оптимізм: вони очікують зростання обсягів реалізації як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку та позитивно оцінюють свій поточний фінансово-економічний стан. На зростання інвестицій сподіваються також енергетичні підприємства та ті, хто залучає іноземні інвестиції. Спроможність підприємств збільшувати виробництво найбільше обмежують нестабільна політична ситуація та високі ціни на енергоносії. Респонденти планують підвищувати ціни на свою продукцію внаслідок зростання виробничих витрат, зокрема цін на енергоносії, сировину і матеріали.

Очікування скорочення економічної активності зменшує потреби підприємств у кредитах. Водночас ті, хто планує брати кредити, орієнтуються на гривневе кредитування (88,2% респондентів). Найбільша частка респондентів, які планують брати кредити, серед великих підприємств, підприємств переробної промисловості, енергетики та будівництва. Близько 90% респондентів не мають проблем із коштами, розміщеними на банківських рахунках.

Зазначені вище результати є відображенням лише думки респондентів – керівників підприємств України і не є оцінками Національного банку України.

Управління Національного банку України в Полтавській області висловлює подяку керівникам підприємств регіону, які брали участь в опитуваннях, та сподівається на подальшу співпрацю та розширення кола зацікавлених підприємств. Наступне щоквартальне опитування керівників підприємств буде проведено у листопаді 2014 року.

Звіт «Ділові очікування підприємств України» розміщено на сторінці Офіційного інтернет-представництва Національного банку України.

Перейти до вмісту