Ви тут:

Полтавців у США вчили голосувати по пошті

Штаб демократів 229 жовтня українська делегація — Юрій Нестуля (Полтава), Тетяна Логвиновська (Мелітополь) та Вікторія Смолякова (Полтава) — відвідали штаб Демократичної партії Сполучених Штатів Америки у штаті Айова, в окрузі Потаватамі, де якраз ведеться активна виборча кампанія місцевого та національного рівня.

 На зустрічі у штабі демократів українські представники ознайомилися з американською практикою ведення передвиборчих кампаній і дізналися про методи боротьби за голоси виборців у демократичній країні. Особливо уважно українці вивчали, як досліджується громадська думка (у нас її зазвичай називають «соціологія» і сприймають, як сухі цифри). Презентація методології її дослідження у США — цінний досвід, який надалі будуть впроваджувати і в Україні.

Штат Айова має два прізвиська. Його називають «серцем Америки» і «штатом, що голосує першим». Саме з Айови розпочинаються усі вибори у США. Це важливо тому, що виборці цього штату неабияк впливають на подальші результати, показуючи усій країні своє бачення майбутньої влади. За рік до самого голосування тут розпочинаються так звані «праймеріз» — попередні вибори, на яких зокрема визначають тих, хто буде балотуватися на загальних виборах.

Інший бік, з яким ознайомили делегатів — це методи роботи з виборцями і волонтерська складова. У виборчих штабах прекрасно розуміють, що ефект від спілкування тет-а-тет значно кращий, аніж від телефонної розмови, від реклами в Інтернеті чи по телевізору. Тому штаби роблять ставку на волонтерів. Добровільно працюють люди різного віку, кольору шкіри чи професій. Що цікаво, серед волонтерів трапляються справді юні, віком від 13 років.

Звісно, що волонтерська робота добровільна та неоплачувана. Проте це неоціненний досвід, і американці це розуміють. Наприклад, є випадок, коли штабом одного із кандидатів керував юнак, якому було 17 років! Проте він відмінно розбирався у політичних процесах, знав свою роботу, тож його вік сприймався не як недолік, а як перевага.

Безперервний процес роботи представників різних рівнів зі своїми виборцями — яскраве віддзеркалення робочої демократії. Адже наступного разу громадяни зроблять свій вибір, ґрунтуючись саме на якості зворотного зв’язку (а це може трапитися і через два роки — залежно від органу влади).

Неочікуваним відкриттям для українських делегатів стало те, що у Сполучених Штатах можна голосувати поштою. Це особливо поширено у західних штатах, і пояснюється дуже просто: проводити вибори таким способом дешевше. У Айові, який лежить не на заході, а в центрі Америки, за останні роки також зріс інтерес до виборів поштою. Для нього треба лише вчасно подати запит, а за три тижні до голосування на адресу громадянина США надсилають бюлетень. У різних штатах терміни їх заповнення і відправки відрізняються. Але оскільки вибори у США тривають не 1 день, як в Україні, а тиждень (подеколи навіть два), то проблем це не викликає.

Після теперішніх виборів (вони пройдуть через 2 тижні) у США стартує виборча кампанія на пост президента. Кандидати на цей пост вже навідуються до Айови. Зважаючи на те, що цей штат голосує першим, можна сказати, що тут вибори президента вже почалися.

Катя Кролевська, «Інститут аналітики та адвокації»

Перейти до вмісту