Ви тут:

Полтавських журналістів вчили інфографіці

Рекомендована література

11 жовтня у приміщенні прес-центру ОДТРК «Лтава» пройшов тренінг зі створення інфографіки «Сучасні інструменти візуалізації даних».

Організатор заходу ― Фонд розвитку ЗМІ за підтримки міжнародного медіа-проекту «MyMedia». У Полтаві оргмоменти взяв на себе «Інститут аналітики та адвокації», а приміщення і технічні засоби ― ОДТРК «Лтава».

Тренером став керівник інформаційно-аналітичної служби журналу «Новое Время» Андрій Газін. До цього він працював у журналі «Кореспондент». Цей чоловік з освітою історика філософії розповідав про передові технології у сучасній візуалізації даних для медіа.

Візуалізація переміщень Газіна по Києву
Візуалізація переміщень Газіна по Києву

Ні для кого не секрет, що з кожним днем довкола нас накопичується все більше і більше інформації. Різноманітні дані, статистичні таблиці ― все це надзвичайно складне для усвідомлення і розуміння пересічної людини. Але статистики містить цікаву інформацію. Задача сучасного журналіста ― знайти її, зуміти впорядкувати і з допомогою дизайнера створити якісну інфографіку.

Саме про візуальне представлення інформації і йшла мова. Андрій розпочав з історії інфографіки і, пояснюючи на прикладах, розповідав про найсучасніші тренди у цій сфері.

Одна з найперших інфографік у світі – 1855 рік
Одна з найперших інфографік у світі – 1855 рік

Різноманітні сервіси, технології збору даних, розумна робота з пошуковиками, вдалі і невдалі роботи дизайнерів по всьому світу ― ось лише невелика частина того, що увійшло у тренінг.

Загальна тривалість заходу ― 7 годин ― не змогла налякати найнаполегливіших полтавців. Сам Андрій Газін сказав, що це дуже мало для розуміння такого обширного предмету. Він розпочав викладання в Києво-Могилянській академії і щотижня протягом 1,5 місяця буде відводити цій дисципліні по 3 години (тобто його курс складатиме 18 годин з домашніми завданнями і самостійною роботою).

Приклад роботи Андрія про вірус Еболи
Приклад роботи Андрія про вірус Еболи

На жаль, професійна візуалізація не надто часто з’являється у полтавських ЗМІ. Частіше цим займаються громадські організації, які потім поширюють свої напрацювання. Сподіваємося, цей тренінг не останній, і полтавські медійники відкриватимуть для себе цю складну, але страшенно цікаву дисципліну ― журналістика даних.

Роман Повзик

Перейти до вмісту