Ви тут:

Куди звертатися людям, які втратили зв’язок з рідними в зоні АТО

Більше тисячі невпізнаних тіл виявили за час проведення Антитерористичної операції. 200 з них ідентифікували. Щоб упізнати решту загиблих, проведуть ДНК-експретизи за державний кошт. Родичам безвісти зниклих, як кажуть в міліції, треба лишень здати біологічні зразки.

Куди звертатися людям, які втратили зв’язок з рідними, відрядженими у зону бойових дій або тамтешніми мешканцями, роз’яснили в Міністерстві внутрішніх справ.
В ній йдеться про те, що в кожному обласному управлінні міліції створили спеціальні робочі групи, які будуть приймати заяви про зникнення, викрадення чи взяття в полон громадян, негайно відкривати за ними кримінальне провадження. Далі – призначати експертизи та направляти родичів зниклих на здачу біологічних зразків.

Безымянный

ДНК-експретиза, призначена постановою слідчого, буде проводитися за рахунок держави. Невпізнаних тіл, заданими МВС, близько тисячі. Для їх ідентифікації потрібні біологічні зразки батьків або дітей.

– Тільки їх зразки придатні для встановлення спорідненості з невпізнаним тілом, – каже заступник начальника Державного центру – начальник лабораторії інженерно-технічної та економічної експертизи Костянтин Дубонос.

12

У батьків або у дітей візьмуть зразки клітини епітелію ротової порожнини. Це робиться, як сказали в Науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі, швидко і безболісно – за допомогою спеціальних щіточок або стерильних ватних паличок. Ними проведуть по внутрішній поверхні щоки, а після – складуть відповідний протокол. Орієнтовний строк проведення експертизи окремого зразка – до двох тижнів.

– За результатами молекулярно-генетичної експертизи, – пояснюють в міліції, – буде встановлений ДНК-профіль особи. Він в автоматичному режимі буде звірятися з профілями невпізнаних тіл, наявних у базі даних. Якщо система встановить збіг, негайно інформується орган, який призначив експертизу та проводить досудове розслідування, для інформування родичів загиблої людини.

14

Перейти до вмісту