Ви тут:

2 жовтня – Міжнародний день ненасилля

Відзначається згідно з резолюцією ООН від 15 липня 2007 року. Приурочений до дня народження індійського лідера руху за незалежність та засновника ідеї ненасилля Махатми Ганді (2 жовтня 1869 р.).

 Резолюція була винесена на розгляд генеральної асамблеї індійським міністром з міжнародних справ Анандом Шармою від імені 140 країн. Принцип ненасилля, широко відомий також як ненасильницька протидія, в сучасному світі використовується широкими масами людей, як засіб боротьби за соціальну справедливість. Його основні категорії: висловлювання протесту та переконання; відмова від співробітництва; насильницьке втручання (наприклад захоплення будівель чи блокування руху без завдання фізичної шкоди людям).

 Сенс одного з теоретичних положень ненасилля полягає в тому, що влада правителів залежить від підтримки населення і що ненасильницькі дії здатні підірвати існуючу владу шляхом позбавлення її своєї підтримки, а також шляхом погоджених дій населення.

 Міжнародний день слугує додатковим приводом для пропаганди ненасилля шляхом просвітницької та суспільно-роз’яснювальної роботи. Життєвий шляхта принципи керівництва Махатми Ганді слугують джерелом натхнення для ненасильницьких рухів за громадянські права та соціальні зміни у всьому світі.

Перейти до вмісту