Ви тут:
Головне Суспільство 

Що таке субсидія. Хто на неї має право та куди звертатися

Що таке субсидія

Субсидія – це адресна безготівкова допомога сім’ї, яка надається на погашення витрат з оплати житлово-комунальних послуг.

Хто має право на призначення житлової субсидії

Субсидія призначається одному з зареєстрованих членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок.

Субсидії призначаються за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу.

Соціальна норма житла для призначення субсидії з 1 жовтня встановлюється виходячи з 13,65 кв. м площі на одну особу та додатково 35,22 кв. м на домогосподарство.

Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на шість місяців, а на оплату природного газу (електроенергії), що споживається на індивідуальне опалення, – на опалювальний період, починаючи з місяця звернення за її призначенням. У разі коли оплата послуг з централізованого опалення проводиться лише в опалювальний період або за двоставковим тарифом, субсидія призначається на зазначений період починаючи з місяця звернення за її призначенням.

Куди звернутися для призначення субсидії

та  які документи надати

Для призначення житлової субсидії необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Прийом документів на призначення субсидії проводиться щоденно без обідньої перерви з 8 до 17 години (крім суботи та неділі).

Пенсіонери в управління праці та соціального захисту населення подають лише заяву і декларацію про доходи та майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні.

Працюючі особи подають заяву і декларацію про доходи та майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні та довідки про доходи кожної зареєстрованої особи.

Якщо до складу сім’ї входять:

– працюючі пенсіонери – додатково подається довідка про заробітну плату;

– особи, які перебувають на обліку в центрі зайнятості –  довідка про перебування на обліку та розмір допомоги по безробіттю;

– особи, які навчаються (студенти) –  довідка про отримання стипендії, якщо стипендія не виплачується – довідка про неотримання стипендії.

Довідки про розмір отримуваних доходів подаються за 6 попередніх місяців перед місяцем звернення.

Звертаємо увагу, що доходом сім`ї, крім пенсії, вважається: заробітна плата, стипендія, одержані аліменти, допомога по безробіттю, дохід від підприємницької діяльності, а також дохід від земельної частки (паю), зданого в оренду, тощо.

Якщо не працюєте – дані підтверджуються інформацією з трудової книжки.

Увага! Пенсіонери довідки про розмір призначеної пенсії не подають.

Якщо серед зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб є працездатні особи, які декларують та/або подають до органів праці  та  соціального  захисту  населення довідки про відсутність доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний  дохід,  або  місячний дохід яких менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на час призначення субсидії, в розрахунок субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива за кожний такий місяць включається   місячний   дохід  на  рівні  прожиткового  мінімуму, встановленого  для  працездатних осіб на час призначення субсидії (1218 грн.).

Звертаємо увагу, що у разі затвердження нових тарифів і цін на житлово-комунальні послуги, субсидія призначається протягом трьох місяців з часу підвищення розміру платежів.

Субсидія не призначається у таких випадках:

– у разі якщо серед зареєстрованих на житловій площі є працездатні особи, які не працюють, не вчаться протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії та не перебувають на обліку у службі зайнятості як такі, що шукають роботу;

– якщо власник або особа, що зареєстрована разом з ним здає за договором у найм або в оренду житлове приміщення (будинок);

– якщо у володінні зареєстрованих на житловій площі або членів їх сімей є додаткове житлове приміщення або більше одного транспортного засобу. При цьому не враховуються транспортні засоби, які не є об’єктами оподаткування, та, транспортні засоби вітчизняного виробництва, які перебувають в експлуатації більше як 10 років з дати випуску, та інші транспортні засоби, що перебувають в експлуатації протягом більш як 15 років з дати випуску. 

В окремих  випадках ,  виходячи з конкретних обставин, що склалися в сім’ї, субсидії можуть призначатися, як виняток, за рішеннями комісій, які створені в усіх районах та містах області при райдержадміністраціях та міськ(рай)виконкомах. Рішення про  призначення (непризначення) субсидій у таких випадках приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових  умов проживання сім’ї.

Розмір обов’язкової частки плати за житлово-комунальні послуги для отримувачів субсидії з 1 жовтня 2014 року визначатиметься у наступному порядку:

1) обчислюється середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередні 6 місяців;

2) середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і таким чином визначається середньомісячний дохід на одну особу;

3) дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (у 2014 році – 1176 грн), тобто визначається співвідношення середньодушового доходу родини до розміру прожиткового мінімуму на одну особу;

4) отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15% (за базовий варіант взято обов’язкову плату за житлово-комунальні послуги у розмірі 15% доходу родини при доході на одного члена сім’ї на рівні двох прожиткових мінімумів), і таким чином визначається відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

Приклад

У житловому приміщенні зареєстрована сім’я, що складається з чоловіка, дружини та двох дітей. Розмір плати за житлово-комунальні послуги виходячи із соціальних норм та соціальних нормативів користування послугами  становить 400 гривень. Чоловік та дружина працюють, дохід за 6 місяців складає 24 000 гривень.

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї складає 4 000 грн. (24 000 грн:6=4 000 грн).

                                                                  на одну особу – 1 000 грн. (4000:4=1000 грн.).

Визначається обов’язкова частка плати за послуги (%):

1 000:1176:2*15%=6,38%

Тобто сім’я повинна сплачувати за житлово-комунальні послуги 255,2 грн. (4 000*6,38%), а решта плати за житлово-комунальні послуги є субсидією (400 грн. – 255,2 грн. =144,8 грн.).

 

Перейти до вмісту