Ви тут:

Під Полтавою відкрили пам’ятну дошку Тарасові Шевченку

   23 вересня до Дня визволення Полтави від фашистських загарбників та на вшанування 200-річного ювілею від дня народження Тараса Шевченка на фасаді будівлі Абазівської загальноосвітньої школи за сприяння управлінь культури обласної і районної державних адміністрацій та депутата Полтавської районної ради Григорія Рябоконя відкрито базальтову пам’ятну дошку Великому Кобзареві роботи полтавця, приватного підприємця,  доброчинця Вадима Голобородова.

Про це повідомила  голова Полтавського громадського Шевченківського комітету Валентина Шемчук.

           У повісті «Близнецы» Тарас Шевченко писав, що подорожуючи Україною, зупинявся й у Абазівці, 1845 року.  Тому на меморіальній дошці Великому Кобзареві  зображений автопортрет Поета саме 1845-го, а також його поетичні рядки «І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь…» та автограф.

          Встановлення пам’ятної дошки Тарасові Шевченку на ознаку події відвідання Великим Кобзарем села Абазівки – це благодійна справа члена Ради підприємців міста Полтави Вадима Голобородова та очолюваних Валентиною Шемчук Полтавського громадського Шевченківського комітету й обласного відділення Міжнародної організації «Жіноча громада». На виконання цими громадськими діячами протягом багатьох років на Полтавщині, в Україні й за її межами доброчинного проекту «Увічнення пам’яті великих українців» і відкрита меморіальна дошка Тарасові Шевченку в Абазівці.

          На Кобзаревих урочистостях приватне підприємство благодійників представляв Владислав Голобородов. Йому,  а також заслуженому працівникові культури України Валентині Шемчук, депутатові Полтавської районної ради Григорієві Рябоконю й президентові шкільного парламенту Марині Білусі було надане право відкрити пам’ятну дошку Тарасові Шевченку. Чин освячення здійснив Преосвященний Афанасій, єпископ Харківський і Полтавський Української Автокефальної Православної церкви.

          Крім організаторів Поетових урочистостей учнів, мешканців Абазівки й гостей села – членів створеного на пошану 200-ліття від дня народження Великого Кобзаря Полтавського громадського Шевченківського комітету та Спілки екскурсоводів Полтавщини – привітали вчителька іноземної мови Надія Косиця, владика Афанасій, директор Абазівського краєзнавчого музею Олександр Лукомінський, член Національної спілки журналістів України Микола Дорошенко.

          Найщирішу гостинність виявили учительський і учнівський колективи та Тетяна Цимбалюк – директор Абазівської загальноосвітньої школи. Поезії Великого Кобзаря читали Ярослав Остапчук і Олена Мусійко – англійською мовою. Художній колектив шестикласниць (солістки – Ольга Мостинець та Аміра Перченко) виконав танок «Рушник». Про кохану Україну співала Марина Білуха.

          Пісні на слова Тараса Шевченка учасникам свята подарували полтавці Віра Мотчана й Анатолій Крясько.  

          Абазівці й гості з Полтави висловили захоплення малюнками за творами Тараса Шевченка вихованців Полтавських міських дитячої художньої школи й школи мистецтв «Малої академії мистецтв імені Раїси Кириченко» та  букетами, представленими абазівськими учнями  на шкільному святі квіткових композицій «Від нескореної Полтавщини – до єдиної України».

Перейти до вмісту