Ви тут:

6 причин не відмовляти собі в каві

Кава – це єдиний в природі продукт, в якому міститься більше 120 корисних для нашого здоров’я речовин, вітамінів, мінералів і цінних мікроелементів.

І тільки протягом 180 днів після обсмажування кава зберігає свої унікальні властивості. Тому, купуючи зерна, або мелену каву, обов’язково шукайте на упаковці дату виготовлення. Зберігати ж каву слід в щільно закритій бляшаній, або скляній банці в холодильнику — так ви зможете довше зберегти її неповторний аромат, пише foka.com.ua.

Отже, чим же корисна кава?

Кофеїн

Всім відомий алкалоїд, який тонізує центральну нервову систему і стимулює роботу серця, друг недосипання і ворог гіпертоніків.

Стимулююча дія кофеїну призводить до підвищення розумової та фізичної працездатності, зменшення втоми і сонливості. Одного тільки запаху кави достатньо, щоб прокинутися, – до такого висновку прийшла група вчених з Південної Кореї, Німеччини та Японії.

Крім того, кофеїн загострює сприйнятливість наших органів чуття. Не дарма каву зараховують до потужних афродизіаків. Однак, великі дози можуть призвести до підвищення артеріального тиску і навіть до виснаження нервових клітин.

До речі, кофеїн міститься не тільки в каві, але також в чорному і зеленому чаї, шоколаді.

Трігонеллін

Покращує вуглеводний обмін, має судинорозширювальну дію.

Кислоти

Яблучна, лимонна, оцтова, кавова кислоти в складі кави посилюють виділення шлункового соку і прискорюють процеси травлення.

Пантенолова кислота зміцнює стінки судин, хлорогенна і нікотинова – протистоять мікроорганізмам, включаючи стрептокок роду Streptococcus mutans, який є головною причиною карієсу.

Ось чому чашечка еспрессо буде не тільки смачним, але і дуже корисним завершенням трапези. До того ж в чашечці несолодкого еспресо, як у відомій рекламі, всього 2 ккал!

Поліфеноли 

Знамениті борці за нашу молодість і красу. Поліфеноли – це антиоксиданти, які борються з вільними радикалами в організмі людини, тим самим глобально сповільнюючи процеси старіння.

До речі, в каві в 4 рази більше поліфенолів, ніж у чаї.

Антигістамінні речовини 

Допомагають організму протистояти алергії.

Мінеральні речовини

В каві містяться фосфати, сульфати, кальцій, магній, натрій, калій, залізо, а також вітаміни, життєво необхідні для здоров’я людини: В1, В2, В3, В6, В12, Р. При цьому вітамін В3 знижує рівень шкідливого холестерину.

Перейти до вмісту