Ви тут:

Росія планувала вводити «миротворців», провокацію зірвано – Чалий

Росія готувала «дуже серйозну провокацію» зі введенням до України своїх «миротворців», але цю провокацію зірвано, заявив заступник голови адміністрації президента Валерій Чалий.

Ця провокація мала вже в ніч на суботу «привести до непередбачуваних подій та ескалації», але її попереджено «завдяки оперативній дипломатичній роботі президента України», сказав він в ефірі «Першого національного» телеканалу. Повідомляє Радіо Свобода

Ішлося про те, що в бік українського кордону «рухався величезний конвой, який супроводжувався військовими та технікою» Росії, і, «начебто за погодженням із Міжнародним комітетом Червоного Хреста, в Україну мала увійти гуманітарна колона з «миротворцями», очевидно, для того, щоб спровокувати повномасштабний конфлікт»,наводить слова Чалого прес-служба президента України в ніч на суботу.

За словами заступника голови адміністрації, Петро Порошенко «зібрав оперативний штаб та терміново провів переговори зі світовими лідерами». Чалий додав, що всі міжнародні партнери запевнили українську сторону в тому, що не допустять провокаційних кроків щодо України.

Зокрема, президент провів телефонні розмови з державним секретарем США Джоном Керрі та керівником Міжнародного комітету Червоного Хреста Петером Маурером.

Валерій Чалий, зокрема, заявив, що Міжнародний комітет Червоного Хреста спростував інформацію Росії про нібито погодження з ним процедури проходження гуманітарної колони.

Крім того, за дорученням президента міністр закордонних справ України Павло Клімкін провів розмову з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, від якого, за словами Валерія Чалого, отримав запевнення, що «це буде зупинено».

«Згідно з міжнародним правом, направлення гуманітарних вантажів передбачає звернення України як держави-приймальника, відповідне митне оформлення їх та доставку узгодженими каналами. Україна готова до координації надходження гуманітарної допомоги, і вона вже спрямовується на Донбас. Про будь-яке супроводження миротворчими чи військовими контингентами гуманітарних вантажів не йдеться», – наголосив Чалий.

У п’ятницю ввечері Міністерство закордонних справ України виступило ззаявою, в якій закликало Росію утриматися від будь-яких спроб надсилати гуманітарні вантажі до України без дотримання згаданих умов.

Крім того, нагадали в МЗС, «будь-яке постачання гуманітарної допомоги в райони, що перебувають під тимчасовим контролем терористів, можливе у разі досягнення відповідних домовленостей у рамках консультацій Тристоронньої контактної групи з акторами на місцях». Цю позицію повністю поділяє міжнародна спільнота, і це підтвердило такожзасідання Ради безпеки ООН щодо становища в Україні, що відбулося у п’ятницю, заявили в Києві.

Як наголосили в МЗС, «на тлі неодноразових порушень російською стороною режиму державного кордону з Україною та поставок зброї, техніки та найманців в української сторони існують обґрунтовані підстави вважати, що згаданий конвой може бути використаний для подальшої ескалації напруги і призведе до ще більшого ускладнення становища жителів Донбасу».

Перейти до вмісту