Ви тут:

На Полтавщині вивчають досвід польських реформ

Голова Полтавської обласної державної адміністрації Віктор Бугайчук зістрівся з польським громадським та профспілковим діячем, одним із засновників руху «Солідарність» Збігнєвом Буяком, а також головою всеукраїнської громадської організації «Майдан Моніторинг» Наталкою Зубар та регіональним координатором цієї організації на Полтавщині Ігорем Кіянчуком.

Під час зустрічі мова йшла про досвід Польщі у проведення реформ, зокрема, ролі громадського суспільства у здійсненні контролю за владою. Польський громадський діяч Збігнев Буяк, який нині активно співпрацює з українським громадським рухом, цікавився ситуацією в Україні та на Полтавщині, проблемами із вимушеними переселенцями із зони АТО, ходом та перспективами проведення реформ в Україні з децентралізації влади.

На думку Збігнева Буяка, нині Україна потребує першочергових реформ у Збройних Силах України та встановлення цивільного контролю над армією, а також серйозних реформ правоохоронної системи.

У ході зустрічі досягнуто домовленостей налагодити тісну взаємодію з громадськими організаціями щодо допомоги вимушеним переселенцям зі Східних регіонів України, проведення обмінів на рівні дитячої дипломатії, навчання лідерів громадських організацій щодо польського досвіду реформ. Координатором цих заходів буде ГО «Майдан Моніторинг».

Також сьогодні ця громадська організація провела «круглий стіл» для лідерів провідних громадських рухів Полтавщини, на якому кожен бажаючий міг поставити питання Збігневу Буяку щодо реформ у Польщі, які дозволили цій державі позбутися комуністичного минулого і стати досить успішним партнером Європейського Союзу.

Перейти до вмісту