Ви тут:

Чи винні люди, які дозволили “обробити” свідомість російській пропаганді? – полтавський архієпископ

Архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ Київського Патріархату Федір
Архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ Київського Патріархату Федір

Частина жителів України на її сході  активно вібрала в себе через ЗМІ потужну російсько-кремлівську пропаганду, через що у багатьох родинах, які живуть на інших територіях держави, виникає стіна непорозумінь зі своїми родичами, друзями, знайомими.

Чи винні ті люди, яких ретельно “обробила” російська пропаганда? Яким чином можна захиститися від шаленого щоденного безперервного потоку, спрямованого на наші мізки? Такі запитання поставили журналісти Новин Полтавщини Архієпископові Полтавському і Кременчуцькому Федорові.

“Пропаганда через ЗМІ –  річ настільки масована, що їй може піддатися будь-яка людина. Однак при всьому  щоденному безперервно насиченому потокові, спрямованому на нашу свідомість, уникати відповідальності кожному з нас за зроблені висновки не можна.  Значна частина вини людини, яка дозволила маніпулювати своєю свідомістю, все ж таки є, бо людина повинна цікавитися історією, і така людина повинна мислити аналітично,  знати –  світ сьогодні такий, що картинка, яку тобі показують в телебаченні – це не завжди є правда. Людина  повинна мислити і бачити глибше, читати, розуміти, прагнути до чогось прекрасного, розумного, світлого, і тоді вона змінюється. Якщо людина не прагне цього, то це її вина, – зазначив архієпископ. – Диявол робить абсолютно так само. Він закидає думки людині, і якщо вона відкинунула, поборола гріховну думку, то навіть те, що прийшла їй така думка – вини людини в цьому немає. Але, якщо людина схопилась за цю думку і почала її розвивати в собі – от тут уже починається гріх, і винувата в цьому сама людина. Схожа ситуація відбувається нині і з впливом російської пропаганди на свідомість людей”.

Проте найголовнішу відповідальність у означеному вище контексті, за словами архієпископа, мають на себе взяти саме маніпулятори людською свідомістю.

“Все ж категорично звинувачувати людей у  цьому не можна, бо основна вина на тих, хто маніпулює людьми”, – сказав Федір.

Перейти до вмісту