Ви тут:

20 застосувань оцту в господарстві

Оцет, без сумніву, знайдеться на кожній кухні. А ось область його застосування набагато ширша, ніж кулінарія. Оцет допоможе:

 1. Позбутися від бур’янів. Пролийте їх, розвівши 40-відсотковий оцет напів з водою.

2. Видалити плями поту з одягу. Перед пранням на 10 хв. змочіть пляму поту білим столовим оцтом, і вона зійде дуже легко.

3. Вилікувати ангіну. Розведіть у склянці теплої води 1 ст. л. яблучного оцту (6%) і прополощіть цим розчином горло.

4. Зробити волосся слухняним. Після миття обполіскуйте волосся розчином яблучного оцту (1/2 ст. Л 6% оцту на склянку води).

5. Зняти м’язовий біль. Після інтенсивних навантажень у м’язах накопичується молочна кислота, яка викликає біль. Зняти її допоможе 20-хвилинний оцтовий компрес (2-3 ст. Л. На склянку води). Він розчиняє “зайву” молочну кислоту в нашому організмі.

6. Відклеїти цінник. Злегка підігрійте білий оцет, змочіть у ньому губку і прикладіть до наклейки. Вона відклеїться, не залишивши липких слідів.

7. Зняти іржу. Дрібні заіржавілі предмети (болти, гайки, цвяхи тощо) прокип’ятіть з оцтом, а потім добре промийте водою, і вони засяють, як новенькі!

8. Прибрати затхлий запах. Протріть поверхні холодильника, шафи або харчового контейнера ганчіркою, змоченою в оцті.

9. Видалити накип. Прокип’ятіть воду з додаванням оцту в чайнику або додайте його у відсік для ополіскувача при пранні. Оцет відмінно знімає вапняні відкладення.

10. Виправити смак зіпсованої страви. Якщо ви переперчили суп, для нейтралізації прянощі додайте в каструлю 1 ч. л. яблучного оцту.

11. Зберегти колір одягу. Для цього додайте 0,5 склянки 6% оцту в барабан пральної машини при пранні.

12. Освіжити повітря. Магазинні освіжувачі повітря часто мають різкий запах, який змішується з іншими і утворює ще більш неприємний. Протріть розчином столового оцту поверхні в кімнаті, розприскайте його по кутах, і самі не помітите, як неприємний запах зникне.

13. Розчинити засохлу фарбу на кисті. Закип’ятіть трохи оцту в каструлі, опустіть в неї пензлик і злегка потріть по дну. Фарба зійде.

14. Позбутися мурашок. Розведіть 6% яблучний або виноградний оцет напів з водою і розпоширьте в місці, де з’явилися комахи. Оцет зітре сліди мурах, і за ними не потягнуться їх родичі.

15. Вгамувати гикавку. Змочіть в оцтовому розчині (1/2 ст. Ложки 6%-го оцту на 1 ст. Ложки води) шматочок цукру, швидко розкусіть і проковтніть.

16. Помити скло, пластик і хром. Розведіть оцет водою напів і протріть забруднені поверхні. Змішайте трохи оцту з содою, щоб відчистити до блиску нержавійку і хром.

17. Продовжити життя букета. Додавши 2 ст. л. 6%-го оцту на 1 л води у вазу, де стоять зрізані квіти, ви зможете милуватися ними набагато довше.

18. Вилікувати грибок на ногах. Раз на кілька днів протягом 15-20 хв. приймайте ванночку з оцту з водою (1:5).

19. Приготувати смачне м’ясо для шашлику. Стакан столового оцту на 2 склянки води плюс спеції – відмінний маринад, що гарантує соковите м’яке м’ясо.

20. Усунути засмічення. Допомога сантехніка може і не знадобитися, якщо висипати в стік 3/4 склянки соди і залити її 1/2 склянки оцтової есенції (90%). Через 30 хв. пролийте стік чайником окропу. Таким чином видаляються навіть стійкі засори.

За матеріалами povarenok.

Перейти до вмісту