Ви тут:

Японія запевняє у своїй сильній підтримці України – зустріч Порошенка з Главою МЗС Японії

Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Міністром закордонних справ Японії Фуміо Кісіда, йдеться на офіційному сайті Глави держави.

Глава держави на зустрічі подякував Японію за чітку позицію підтримки суверенітету та територіальної цілісності України.

«Ми дуже цінуємо позицію Японії у «Великій сімці», підтримку курсу України у Раді Безпеки та Генеральній Асамблеї ООН», – зазначив він.

Президент звернув увагу на рішення Європейської Ради, а також США щодо запровадження додаткових обмежувальних заходів відносно Росії. Петро Порошенко закликав Японію, як демократичну країну та члена «Великої сімки», виступили з солідарною позицією.

Петро Порошенко подякував Японії за потужну фінансову підтримку України – надання більше 1,5 млрд. доларів фінансової допомоги на економічні реформи, з них 1,1 млрд. доларів пільгового кредиту для реалізації проекту з реконструкції Бортницької станції аерації.

Також Президент відзначив виділення Японією 300 млн. доларів для кредитної лінії Японського агентства гарантування експорту та інвестицій для експорту в Україну товарів, а також 100 млн. доларів, Угода про надання яких буде підписана сьогодні, на програму розвитку, яка буде реалізовуватись разом зі Світовим банком.

Глава держави запросив Японію прийняти участь в конференції донорів та інвесторів для України восени цього року.

Президент Порошенко закликав Японію долучитися до ряду країн, які допомагають відновленню інфраструктури, що була зруйнована внаслідок дій терористів на Сході країни.

Петро Порошенко пригадав, що останній раз був у Токіо на щорічних зборах МВФ та Світового банку у 2012 році. Приблизно в той же час Прем’єр міністром Японії був обраний Сіндзо Абе.

«Ми вітаємо позитивні зрушення в економіці Японії, що відбулися з тих часів», – сказав він.

Президент України попросив передати Прем’єр-Міністру Абе запрошення відвідати України у зручний для нього час. «Саме зараз той час, коли ми можемо значно підвищити рівень інтенсивності і ефективності наших контактів», – наголосив Петро Порошенко.

Міністр закордонних справ Японії, в свою чергу, відзначив, що обрання Петра Порошенка Президентом продемонструвало, що люди України прагнуть реформ та стабільності в своїй країні.

«Ми дуже поважаємо те, як Ви дієте в найбільш складний для Вашої країни час. Японія запевняє в своїй сильній підтримці України», – заявив Фуміо Кісіда.

Глава МЗС підкреслив, що з самого початку загострення подій в Україні Японія постійно наполягає на необхідності поважати суверенітет та територіальну цілісність в Україні. Він наголосив на важливості мирного вирішення ситуації.

Міністр особливо відзначив зусилля Президента для втілення реформ, децентралізації влади, увагу до розвитку мов меншин, а також дії для боротьби з корупцією.

Фуміо Кісіда повідомив, що Японія розглядає надання допомоги Україні у трьох напрямках – економічний розвиток, зміцнення демократії та національний діалог. Він проінформував про те, що у серпні за дорученням прем’єр-міністра Сіндзо Абе Україну відвідає урядова делегація високого рівня з питань економіки, а також представницька делегація підприємців. Міністр запросив представників судової гілки влади відвідати Японію для обміну досвідом. Японія готова розширити технічну співпрацю для зміцнення верховенства права та підвищення ефективності державного управління.

Міністр також повідомив про готовність своєї країни надати 260 тисяч доларів на потреби переселенців, які були змушені залишити домівки внаслідок дій бойовиків.

Окремо співрозмовники відзначили перспективи співробітництва двох країн в космічній сфері.

Перейти до вмісту