Ви тут:

Як не отруїтися шашликом у спеку

У спекотні дні часто хочеться поїхати на природу та поласувати шашликом. Однак варто пам’ятати, що страви, куплені в супермаркетах або ж приготовані із недотриманням санітарних норм, можуть містити збудники стафілококу, повідомляє tvoemisto.tv.

Стафілококи – це бактерії, які можна виявити на предметах побуту, в повітрі, на рослинах. Основне місце їх локалізації – слизові оболонки верхніх дихальних шляхів людини і деяких тварин. Стафілококи можуть стати причиною захворювань на пневмонію, дерматити, отити, мастити, харчові отруєння та інші захворювання, особливо серед немовлят.

Джерелами інфекцій нерідко бувають особи, які не мають ознак захворювання, але виділяють стафілокок у зовнішнє середовище.

Для попередження розвитку стафілококової інфекції потрібно:

– усунути вітамінну недостатність, зміцнювати імунітет організму;

– попередити травматизм, пітливість;

– дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог у пологових будинках, хірургічних відділеннях, стоматологічних кабінетах, дитячих закладах, на підприємствах громадського харчування, харчової промисловості, в кондитерському виробництві;

– дотримуватись чистоти тіла, правил особистої гігієни;

– відсторонювати від роботи працівників медичних закладів, працівників громадського харчування, харчової промисловості, які мають ознаки катарів верхніх дихальних шляхів, гнійничкові захворювання шкіри, розлади шлунково-кишкового тракту; потрібно їх негайно скеровувати до лікаря для проведення своєчасного лікування;

– у спекотні дні утримуватись від споживання м’ясних салатів, заправлених майонезом та сметаною, паштетів, зельців, студнів, кров’янок. 

Перейти до вмісту