Ви тут:

У Шишаках пройшли урочистості з нагоди 70-річчя утворення УГВР

завантаження

У рамках зініційованого Департаментом інформаційної  діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської  ОДА інформаційно-просвітницького проекту «Поборники незалежності. Полтавщина» у райцентрі  Шишаки, що на Полтавщині пройшли урочистості  з нагоди 70-річчя  утворення Української  Головної Визвольної  Ради (УГВР) , президентом якої був уродженець цього містечка Кирило Іванович Осьмак.

Про це повідомив директор Департаменту Олег Пустовгар. За його словами, департамент організував приїзд до Шишак  делегації  з обласного центру  у складі освітян,

громадських діячів, представників влади та ЗМІ. Пошанували видатного борця за незалежність  й шишачани, тож  районний  будинок  культури був заповнений вщерть.

     На урочистостях виступили кандитат історичних наук Віктор Ревегук, науковець із аграрної академії Віктор Самородов, голова крайового товариства “Просвіта”  Микола Кульчинський, заступник голови ОДА Роман Чабановський, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук,голова Шишацької РДА Володимир Чмир та інші. Промовці наголосили на важливості вшанування борців із російським імперіалізмом у наш час, коли агресивна путінська Росія  знову, як і в часи Осьмака прагне знищити незалежність України.

    Присутні переглянули документальну стрічку про Кирила Осьмака «Незламний президент». Багато хто завдяки цьому фільму вперше довідався,що видатний уродженець Полтавського краю був членом Центральної Ради, Організації Українських Націоналістів  і першим президентом УГВР  в роки боротьби УПА за незалежність під час  Другої Світової Війни. Останні роки життя Осьмак провів у російсько-комуністичних  тюрмах та таборах. Документальну стрічку передала департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю донька Осьмака пані Наталія, яка мешкає  у Києві. «Також цей фільм транслюватиме телеканал «Лтава», а ще на «Лтаві» покажуть передачу «Уроки історії» про Осьмака,а на радіо створили радіопередачу про видатного поборника незалежності»,- сповістив Олег Пустовгар.

 Після урочистої частини патріотична громадськість  провела ходу вулицями Шишак  до пам’ятного знаку Кирилу Осьмаку, де відбулося покладання квітів.

Прес-служба облдержадміністрації 

Перейти до вмісту