Ви тут:

Євросуд почав розгляд позову України до Росії щодо анексії Криму

Європейський суд з прав людини, куди Україна звернулася через анексію Криму Росією, здійснює дослідження обставин, викладених у заяві української сторони.

ЄСПЛ здійснює дослідження обставин, викладених у заяві України. Про це повідомив чиновник Міністерства юстиції України. Передає ZN.UA

“При цьому, враховуючи подальший негативний розвиток подій, Міністерство юстиції у співпраці з іншими органами продовжує збирати й аналізувати відповідну інформацію на предмет подальшого направлення доповнень до заяви”, – повідомили в українському відомстві.

З метою попередження та недопущення подальших порушень прав осіб, які постійно проживають і тимчасово перебувають на території Кримського півострова, а також на території України в цілому, з боку Російської Федерації, 13 березня 2014 року на підставі статті 33 (“Міждержавні справи”) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, уряд України подав до Європейського суду з прав людини заяву проти Російської Федерації, враховуючи події, які почалися на території Автономної Республіки Крим з кінця лютого 2014 року і які тривають досі.

У поданій міждержавній заяві та доповненнях до неї Україна вказує на порушення Росією прав, гарантованих статтями 2, 3, 5, 8, 9, 10, 11, 14 згаданої Конвенції та статтею 1 Протоколу 1, статтею 2 Протоколу 4 до Конвенції.

У заяві проти Російської Федерації Україна заявила про порушення з боку Росії норм статті 1 Протоколу до Конвенції, що дає можливість вимагати відшкодування матеріального збитку.

На сьогоднішній день сума заявлених збитків становить 1 трлн 180 млрд грн, повідомляють у Мін’юсті. “І вона навряд чи є остаточною, враховуючи, що вищезазначена заява постійно оновлюється і доповнюється”, – зазначили у відомстві.

Нагадаємо, 16-го березня відбувся так званий референдум з питання про статус Криму. Голова комісії Верховної Ради з організації референдуму Михайло Малишев заявив, що за возз’єднання з РФ на референдумі у Криму проголосували 96,6% жителів.

18 березня Росія і Крим підписали договір про входження республіки, включаючи Севастополь, до складу РФ. 21-го березня президент Росії Володимир Путін підписав закон про приєднання Криму й Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації. 

Перейти до вмісту