Ви тут:

У Полтаві на Різдво представили виставку унікальних ікон

Різдвяна Божественна літургія, яку провів Преосвященний Афанасій, Єпископ Харківський і Полтавський Автокефальної Православної Церкви пройшла на тлі унікальної виставки.

На святковому дійстві представили ікони із музейної колекції фондів Полтавського Краєзнавчого музею ім. Василя Кричевського. Експонували до десятка ікон, переважно, так званої, “Богородичної серії”. Є тут і відома на Полтавщині Козельщанська ікона Божої Матері.

За словами головного зберігача фондів музею Тамари Кондратенко доля цих ікон не проста.

“Більшість з них потрапили до музею ще в 90-ті роки. Їх хотіли не законно вивезти за кордон. І наш музей, один з небагатьох музеїв України поповнився такими цінними експонатами”, – сказала Кондратенко.

Виконані вони в різних стилях, в основному — це початок 20 сторіччя.

“Дивлячись на ці ікони, від них віє святістю та старовиною, загадковістю та добром”, – зазначила Тамара Кондратенко.

Поруч з іконами предмети, які використовують у різдвяному Богослужінні. Це речі 18 та 19 сторіччя. Є серед них Євангеліє 18 сторіччя. Всі ікони прикрашені рушниками. Їх передавали музею полтавські родини, які були для них родинними реліквіями.

“Це вже музейні предмети, але від цього їхня цінність не втрачена. І ми представили їх тут, щоб всі присутні змогли доторкнутися до цієї старовини”, – зазначила фахівець.

 

 

Перейти до вмісту