Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Коли українці відзначатимуть Водохреща-2022: дата та традиції свята

Коли українці відзначатимуть Водохреща-2022: дата та традиції свята

Хрещення Господнє закриває цикл зимових свят. У цей великий день люди освячують воду й самі занурюються у льодяну воду, аби вшанувати хрещення Господа Ісуса Христа.

Джерело: 24 канал

Свято Хрещення Господнього має незмінну дату, тож у 2022 році християни святкуватимуть його 19 січня, яке випало на середу. На Водохреще закінчується період різдвяних святок, коли дівчата могли ворожити й дізнатись свою долю.

Напередодні Водохреща запроваджений суворий піст, адже це дуже велике свято. Переддень Хрещення називають другим Святвечором й у нього не можна вживати м’яса, яєць й молочних продуктів. Традиційно у подію господині готують святкову вечерю й уся сім’я сідає за стіл лише з появою першої зірки на небі.

Коли Ісус Христос досягнув 30-річного віку, то вирішив прийняти хрещення в річці Йордан. Хрестив його Іоан Предтеча. Коли Предтеча почув, що Ісус хоче хреститись у нього, то дуже здивувався, адже знав, що до нього прийшов сам Син Божий. Тоді святий спитав у Спасителя: “Це мені треба хреститися в тебе, а ти йдеш до мене?”. На що Ісус відповів: “Не стримуй мене, бо так належить нам виконати все, що праведне”.

Читай також: Як підготуватись до купання на Водохреща: поради

Виконуючи обряд хрещення, Ісус повністю віддає свою долю в руки Господа. Спаситель приймає своє істинне призначення – із земного чоловіка, сина теслі він стає Сином Божим. Він відкриває для себе небеса, розпочинає нове життя, сенсом якого стає спасіння людського роду.

Традиції Водохреща

Найвідомішою традицією на Водохреще є, звичайно, що купання. У льоді люди прорубують ополонки у вигляді хреста, а священники освячують ці місця. За церковними канонами, купатися в ополонці можна тільки після освячення води, молитви і завчасного причастя.

За звичаєм, цього дня у храмах проводять великі Служби Божі, де служителі церков освячують воду. Вірять, що водохресна вода володіє цілющими властивостями і може вилікувати будь-яку хворобу.

Перейти до вмісту