Ви тут:
Суспільство Україна 

Євген Нищук презентував новий етап реалізації конкурсу проектів «Малі міста – великі враження»

10 квітня під час засідання Уряду Міністр культури України Євген Нищук презентував новий етап реалізації  конкурсу проектів «Малі міста – великі враження», започаткований Мінкультури в 2018 році. Проект має на меті сприяти подальшому культурно – економічному розвитку територій та буде реалізовуватися спільно з місцевою адміністрацією у 2019 році.

Міністр культури зазначив, що говорячи про децентралізацію в культурі, важливо звертати увагу на забезпечення рівного доступу до культурного життя  як у великих містах, так і у маленьких містечках. Тому реалізуючи культурну політику в громадах, необхідно заохотити власників культурної спадщини та надбань на місцях для її ревіталізації та сталого використання в економічному житті громад, повідомляє Міністерство культури України.

Як повідомив Євген Нищук, пілотна версія конкурсу проектів «Малі міста – великі враження» була запущена в 2018 році для стимулювання регіонального розвитку та промоції культурної спадщини та знайшла надзвичайний відгук в громадах, які подали до участі 153 заявки.

«Це була перша спроба внести до порядку денного питання культурного розвитку малих міст і територій. В 2019 році – за ініціативи Прем’єр-Міністра України на конкурс в державному бюджеті виділено 50 млн. грн., які буде спрямовано на підтримку культурних ініціатив в населених пунктах до 50 тисяч жителів. Завданням Мінкультури було розробити абсолютно зрозумілі, прості у використанні та прозорі умови проведення, для чого нами було затверджено Порядок проведення конкурсу проектів «Малі міста – великі враження», який я хочу презентувати не тільки Уряду та колегам, а й усій країні. Реалізація проектів має сприяти розбудові сталого та інклюзивного суспільства з високою якістю життя, що і є, врешті-решт, ключовим завданням нашого Уряду. В минулому році ми активно заохочували громади жити креативно. А цього року – пропонуємо нове гасло «Дивись Україну», – наголосив Євген Нищук.

Метою конкурсу є привернення уваги до стану культурної спадщини в громадах, її відновлення та інтеграція її в життя громад, стимулюючи тим самим економічну привабливість територій. Не менш важливим завданням є впровадження кластерних моделей розвитку культури в громадах в умовах децентралізації та залучення заінтересованих сторін до використання ресурсу культурної спадщини та креативних індустрій для розвитку громад.

Читайте також: Наприкінці вересня минулого року у Гадячі вперше відбувся фестиваль сучасних молодих театрів – культурний стартап, створений у рамках проект “Малі міста – великі враження”

Міністр культури наголосив, що конкурс відкрито для ініціатив від усіх бажаючих, незалежно від їх територіального розміщення – громадською організацією, об’єднаною територіальною громадою, підприємцем, творчою спілкою тощо. Конкурс буде проводитися максимально прозоро – Положення про проведення конкурсу вже доступне в мережі Інтернет, і незабаром розпочнеться формування Експертної ради, до якої увійдуть визнані фахівці у сферах культури і мистецтв, культурної спадщини, музейної справи, регіонального та/або місцевого розвитку, представники асоціацій органів місцевого самоврядування, фахівці з проектного менеджменту, фінансів та комунікацій.

Оцінювання заявок відбудеться в два етапи – спочатку на відповідність поданих документів встановленим вимогам, потім – експертне оцінювання проектів та презентування заявок перед Експертною радою. На першому етапі заявки оцінюватимуть за оригінальністю ідеї, актуальністю проекту, цінністю об’єкта проекту; змісту, послідовність реалізації та доданою вартістю проекту; а також з урахуванням критеріїв промоції та сталості.

Після оцінювання результати конкурсу будуть оприлюднені і розпочнеться реалізація проектів.

«Ми очікуємо на не разові фестивалі, а на проекти, що залишаться в громадах і будуть там розвиватися і працювати. Адже наша мета – сталість», – зазначає Євген Нищук.

Очільник  відомства повідомив, що  загальний бюджет конкурсу у 2019 році  складатиме 50 млн. грн., які будуть розподілені між малими, середніми та великими проектами, частку обов’язкового співфінансуваннявстановлено на рівні не менше 30%.

«Хочу попередити, що ми не лишимо ініціаторів проектів наодинці з проектними заявками – бюджетом конкурсу передбачено проведення тренінгових сесій, семінарів, інформаційно-роз’яснювальної кампанії в усіх регіонах країни. Ми готові протягнути руку допомоги та сприяти максимальній обізнаності усіх бажаючих для підготовки якісних проектних заявок», – говорить Євген Нищук.

Міністр культури анонсував ключові дати проведення конкурсу проектів «Малі міста – великі враження» 2019 :

15 квітня – початок прийому заявок (триватиме 30 днів)

16 травня – початок оцінювання заявок

05 липня – оголошення переможців

15 липня – 20 листопада – реалізація проектів

1 грудня – кінцевий термін звітування за проектами, тому що за отримання бюджетних коштів треба нести відповідальність.

«Ми переконані, що власне культурні осередки, культурні простори – є великим  об’єднуючим фактором, і ці стратегії покликані спонукати до вивчення багатовікової історії та  великої  культурної спадщини України, яка є  неймовірним і багатим спадком та джерелом для створення економічної привабливості  різних куточків нашої країни», – говорить Євген Нищук.

Перейти до вмісту