Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Як вберегти дитину від отруєнь: правила безпеки

Минулого року від отруєнь ліками, засобами побутової хімії й захисту рослин та іншими токсичними речовинами в Україні постраждали близько 5 800 дітей. Найчастіше це траплялося як серед немовлят, які ще не усвідомлюють наслідків своїх дій, так і серед дорослих «експериментаторів» – підлітків старших 14 років.

У МОЗ розповіли, як запобігти таким отруєнням і захистити свою дитину.

Ліки, хімічні речовини та небезпечні предмети необхідно зберігати в місцях, недоступних для дітей

При всій очевидності поради, батьки часто недооцінюють вправність малюків.

Аптечка із ліками повинна бути зачинена та впорядкована

Зберігайте тільки ліки з невичерпаним терміном придатності та в оригінальних упаковках. Отруєння медикаментами є однією з найпоширеніших груп отруєнь. Правильне збереження ліків не лише захистить дітей, але й дорослих. Адже дорослі також можуть переплутати пігулки чи прийняти прострочений засіб.

Хімічні речовини слід зберігати тільки в упаковці виробника

Ніколи не пересипайте (не переливайте) ці речовини в упаковку для харчових продуктів. Використовуйте їх лише тоді, коли поряд немає дітей.

Не приймайте ліки, коли поруч маленькі діти, адже вони все повторюють за дорослими.

Даючи ліки дитині, не кажіть, що це цукерки чи солодощі.

Адже наступного разу дитина може спробувати їх скуштувати сама.

Періодично нагадуйте про правила безпеки

Час від часу нагадуйте дитині про те, що користуватися засобами побутової хімії, косметикою, ліками потрібно лише за прямим призначенням і під наглядом дорослого. Розповідайте дітям про негативні наслідки прийому (навіть разового) наркотичних речовин та алкоголю для дитячого організму.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ДИТИНА ОТРУЇЛАСЬ 

Якщо сталася біда і дитина отруїлася небезпечними речовинами – викликайте бригаду екстреної допомоги. Обов’язково зверніть увагу – чим отруїлася дитина та проконсультуйтеся з диспетчером швидкої, як надати першу допомогу.

Є хибна думка, що в будь-якому випадку отруєння потрібно викликати блювання. Проте це не завжди можна робити. Якщо дитина отруїлася побутовою хімією – це категорично НЕ можна робити, бо хімічна речовина спричинить ще більші опіки стравоходу! Якщо ви не впевнені, що саме проковтнула дитина, краще зачекайте на швидку.

Перейти до вмісту