Ви тут:
Суспільство Україна 

Україна збільшить імпорт полуниці

В цьому сезоні Україна, з великою ймовірністю, збільшить імпорт свіжої суниці (полуниці). До таких висновків прийшли фахівці «Інфо-Шувар», після аналізу даних про обсяги імпорту цієї ягоди в березні.

Про це повідомляє Agronews.

В перший місяць весни в Україну було ввезено близько 60-65 тонн свіжої суниці садової. Такий обсяг відповідає 40% всього імпорту суниці в 2018 році. В попередні роки на березень припадало не більше 25% річного обсягу імпорту свіжої суниці. Зі слів українських трейдерів, вся ягода в березні завозилася із країн ЄС. Головна пропозиція суниці надходила з Іспанії, серед інших постачальників, також, зазначені Греція та Албанія.

Як вже повідомлялося, в Україні поступово відновлюється позасезонне споживання свіжої ягоди і в поточному сезоні цей процес лише прискорився. В «докризовий» період Україна імпортувала значно більше суниці, ніж зараз, для прикладу, в 2013 році в Україну було ввезено 1,6 тис. тонн суниці, 50% цього обсягу було імпортовано в квітні. В 2014 році обсяг імпорту зменшився до 450 тонн, а в 2015 році Україна імпортувала трохи більше 100 тонн суниці.

В 2019 році «Інфо-Шувар» зафіксував збільшення пропозиції імпортної суниці в Україні ще в березні, це призвело до того, що ціни на цю продукцію вали до нетипово низького для початку весни рівня. За даними «Інфо-Шувар», на найбільшому в Західному регіоні гуртовому ринку ОРСП «Шувар» у Львові від середини березня і до середини квітня імпортна суниця подешевшала в 1,6 разів. Поточні ціни на рівні 80-100 грн/кг (2,65-3,31 EUR/кг) вже в 1,5 рази нижчі від цін імпортної ягоди в ту саму дату 2018 року. Втім, навіть такий рівень цін дозволяє українським трейдерам непогано заробляти.

Українські виробники теж розпочали збирати ягоду. Через прохолодну погоду, визрівання суниці в українських теплицях дещо затримується, товарні партії не перевищують 70-100 кг, а ціни становлять 220-250 грн/кг (7,29-8,28 EUR/кг).

Перейти до вмісту