Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві презентували проект з пошуку осіб, які постраждали від нацизму

Сьогодні на прес-конференції в ОКІА “Новини Полтавщини” презентували проект громадської організації Педагогічний центр «Академія». Він спрямований на пошук постраждалих від нацизму людей, які і досі не отримують соціальної допомоги і піклування.

Проект реалізується у програмі Фонду “Місце зустрічі – діалог” в Україні. На Полтавщині це вже п’ятий проект, який реалізує ГО Педагогічний центр “Академія” у співпраці з Полтавською міською спілкою колишніх політичних в’язнів фашистських концтаборів за фінансової підтримки німецького федерального фонду “Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє”.

“Попри те, що мова йде про жертв Другої світової війни, тема миру та свідомості молоді щодо захисту миру є сьогодні дуже важливою. Ми хочемо не лише представити проект, а й попросити допомоги громадськості, полтавців, які мають інформацію про жертв нацизму. Проект передбачає пошук осіб, які постраждали у концтаборах, на примусових роботах, жертв Голокосту, військовополонених, людей, які перебували на окупованій території дітьми, сирот війни. Німецький фонд “Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє” вважає, що саме перед цими людьми є необхідність моральної компенсації”, – розповіла керівник проекту Олена Говорова.

Тривалість цього проекту один рік. Стартував він у листопаді 2018 року. Його реалізація передбачає реальну пошукову роботу тих людей, які за часів ІІ Світової війни постраждали від нацизму, але на даний момент не значаться в жодних списках організацій, і тому не отримують необхідної допомоги. Основною метою проекту є покращення якості життя знайдених учасників цільової групи, встановлення історичного діалогу з молоддю.

Для реалізації проекту у Полтаві створили волонтерську групу зі студентів та учнів школи “Паросток”. До неї запрошують долучитися усіх небайдужих молодих людей.

“Ми запрошуємо молодих волонтерів долучитися до спільної справи, показуємо, як можна творити добро. Члени нашого загону опікуються Горбанівським геріатричним пансіонатом ветеранів війни та праці. Ми щомісяця відвідуємо цей заклад, спілкуємося з людьми, граємо з ними в шахи. На свята привозимо подарунки. Також співпрацюємо з Микільським навчально-реабілітаційним центром, допомагаємо зібрати гроші на лікування”, – розповіла лідер волонтерського загону Педцентру «Академія» Олександра Говорова.

З нагоди свята Великодня волонтери планують відвезти до Горбанівського геріатричного пансіонату 300 пасок, спечених власноруч. До їх виготовлення запрошують приєднатися як волонтерів, так і благодійників.

Про роботу літературної студії ветеранів війни та праці “Червона гвоздика” під час прес-конференції розповіли почесний Голова студії Лілія Куколенко та керівник студії Зінаїда Токар.

“Наше завдання – зберегти пам’ять про учасників війни. Не можна забути те, що пройшло через наші душі і серця, адже дитяча пам’ять фіксує все у деталях. Діти війни – це люди, які були позбавлені дитинства. Вони змалку працювали на полях, заводах, біля станка, йшли у розвідку… Багато пережили, бачили смерть, але залишилися чудовими людьми”, – розповіла Лілія Куколенко про учасників літературної студії.

Вона також показала видання з їхніми творами-спогадами про часи Другої світової війни та зі скорботою зазначила, що на нові книги коштів не знаходять уже два роки поспіль.

“Ми старі, уже не маємо здоров’я. Але писати нас заставляє бажання залишити щось після себе”, – зауважила вона.

У свою чергу Зінаїда Токар додала:

“Ми раді були б продовжити публікації. Дуже хочемо, щоб у нас було мирне небо, щоб нинішнє покоління не знало на собі що таке голод та холод”

Перейти до вмісту