Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Супрун розповіла як голодування впливає на організм

Якщо ви все ще мрієте “очистити організм від шлаків”, яких ніхто ніколи насправді і не бачив — у нас хороші новини. Це дійсно можна зробити. Але “шлаки” — це старі молекули та органели клітин, а “чистити” тіло будуть не соки, клізми чи рис, а голодування.
“Чистити” тіло треба не соками, клізмами чи рисом, а голодуванням, – стверджує в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

За її словами, голодування може бути корисним, а стародавня практика посту в наш час здобула наукове підтвердження та Нобелівську премію з медицини.

Голодування серед низки інших чинників (можливе просто обмеження калорій та фізичні навантаження) активує автофагію — дослівно, “самопоїдання”. Цей процес відбувається в тілі постійно, але кволо.

Водночас, “нашим клітинам, як і нам, слід прибирати в хаті, викидати мотлох, реутилізувати непотріб та зношені речі”.

Також, додає Супрун, автофагія допомагає знищувати мієлоїдні бляшки в нейронах при хворобі Альцгеймера. Періоди голодування допомагають нормалізувати вагу та баланс холестерину.

Супрун стверджує, що обмеження калорій — це науково обґрунтована дієта.

“Для найкращого запуску автофагії голодування має тривати впродовж 18-24 годин. Тобто для “очищення клітин від шлаків” слід робити розвантажувальний день або пропускати вечерю і сніданок. Можна їсти лише в певний період дня: наприклад, з 11 години по 18 — але ж не постійно! Іншими шляхами “обмеження калорій” є підхід, коли ми харчуємося як завжди, але влаштовуємо дні дуже обмеженого споживання їжі. Популярний варіант 5х2, коли ми п’ять днів їмо як завжди, і два дні споживаємо не більше ніж 500-600 ккал”.

Та попереджає, що до інтервального голодування є протипоказання.

А саме: люди, що “заїдають стрес”, можуть після дня автофагії з’їсти значно більше, ніж треба. Не варто одночасно голодувати і тренуватися. Можливе запаморочення та дуже низька ефективність тренувань. Особливо це стосується бігу чи плавання, зауважує Супрун.

Перейти до вмісту