Ви тут:
здоров’я Суспільство 

Що пити, щоб втамувати спрагу: поради Уляни Супрун

Різні напої по-різному впливають на наш організм. Найбезпечнішим напоєм є вода. Вона не додає зайвих калорій та допомагає втамувати почуття голоду.

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зазначає, що у будь-якому випадку потрібно пити воду.

Чи можна пити воду з-під крана?

Можна, лише у тому випадку, коли вона відстояна і кип’ячена, а краще — профільтрована. Навіть, якщо ви перевірили воду та вона чиста від бактеріального забруднення, пити її одразу з-під крана не можна.

Все через те, що відстоювання дозволяє шкідливим речовинам осісти. А фільтрування не дозволить іржі та іонам потрапити у воду.

Чи можна пити мінеральну воду?

Такі води за вмістом кальцію та магнію можуть мати як малу, так і середню жорсткість/мінералізацію. Цей показник важливий людям, у яких є проблеми з зі здоров’ям.

“При проблемах із тиском, травленням, нирками, роботою серцево-судинної системи, порадьтеся із лікарем щодо жорсткості та мінерального складу води, який вам підійде. Зверніть також увагу, що натрієва мінеральна вода може підвищити тиск”, – Уляна Супрун.

Чи можна пити газовану мінеральну воду?

Такі напої так само засвоюються і відновлюють водний баланс, як і негазовані. Супрун зазначає: мінеральна газована вода допоможе людям.у яких є проблеми з диспепсією і закрепами, а також тим, хто прагне їсти менші порції.

А як щодо енергетиків та солодких газованих напоїв

У ВООЗ запевняють: такі напої містять дуже багато цукру, кофеїн та інші стимулянти як-то гуарана, і при постійному споживанні вони систематично псують здоров’я.

Дієтичні напої з замінниками цукру

Ці напої кращі, ніж соки. Але такі підсолоджувачі, як сахарин та сукралоза, впливають на мікрофлору кишківника. А від неї залежить наша схильність до діабету, ожиріння, депресії й прагнення нездорової їжі.

Чи можна пити лимонад

Супрун радить урізноманітнити пиття лимонадами.

1. Заморозьте лимон чи апельсин, і натріть його із цедрою на терку та залийте кип’яченою водою. Тут вам і свіжий смак, і вітамін С, і бета-каротин, і клітковина пектин, і ефірна олія лімонен.

2. Смак лимонаду можна урізноманітнити завдяки м’яті, тертому імбиру, кориці, лаванді, цвіту бузини чи чайної троянди.

3. Замість лимона можна брати будь-які ягоди. Розтовчіть ягоди у воді і доведіть на кипіння, щоб напій не одразу скис.

Солодкі газовані напої можна замінитиузваром з сухофруктів, але без додавання цукру, адже він вже міститься у фруктах.

Щоб збадьоритися Супрун радить випити фільтровану каву та склянку (хоч і не корисного) соку. Це буде еквівалентно кофеїну і цукру енергетику, але із природними антиоксидантами кави, вітамінами і без сумнівних домішок.

Найкращим джерелом мінералів є молочна сироватка: в одній склянці чверть денної норми кальцію та фосфору, і десята частина потреби в цинку, калію та магнію. Змішайте сироватку із соком, і отримаєте безпечний енергетик.

Перейти до вмісту