Ви тут:
Суспільство 

Сезон полуниці почався з рекордно низьких цін

Доступ до дешевої ягоди вже в квітні призведе до зростання внутрішнього споживання, що негативно позначиться на прибутковості виробництва цієї ягоди. Ягідний сезон 2019 року піднесе не менш сюрпризів, ніж минулий рік.

Ціни на землянку садову (полуницю) на півдні Європи б’ють всі антирекорди, що вже зараз турбує українських виробників суниці садової з південних регіонів країни, які готуються до початку сезону. Про це повідомляє Agronews з посиланням на EastFruit.

Аналітики констатують повсюдне зниження цін на суницю садову в Україні, Грузії, Таджикистані і Росії. У Польщі ціни на ягоду взагалі обвалилися до неймовірно низьких для цього часу $1,44 долара за кг, що створює перспективи для падіння цін і на ринку України на цьому тижні.

«Масове споживання першої суниці садової в Україні зазвичай починається в другій половині травня. Однак з негативною ціновою ситуацією на ринку Європи, ми можемо отримати доступ до дешевої ягоди вже в квітні, що призведе до зростання внутрішнього споживання, але може негативно позначитися на прибутковості виробництва цієї ягоди в Україні», — говорить аналітик Міжнародної плодоовочевої платформи East-Fruit Семен Крамаренко.

Уже зараз постачальники суниці садової з країн, що не входять в ЄС, таких, як Марокко і Албанія, наприклад, пропонують її в південних країнах ЄС за цінами, що не перевищує $0,60 за кг. За такими ж цінами змушені відвантажувати ягоду з господарств фермери в Греції та Іспанії. При цьому якісні параметри свіжої суниці залишаються високими, завдяки селекції сортів, що дозволяють транспортувати її без втрати якості на значні відстані.

Головне питання в тому, наскільки постачальникам суниці буде цікавий ринок України і чи впадуть тут ціни також різко, як в Польщі. Поки що оптова ціна в Україні в три рази вища, ніж у Польщі. Якщо врахувати, що перші поставки суниці садової українського виробництва з теплиць півдня України очікуються на ринку десь через тиждень-два, фермерів сильно турбують такі цінові тенденції. Адже в минулому році в середині квітня така ягода продавалася по $10 за кг, але в цьому році особливих надій на такий рівень цін практично немає, особливо якщо ціна буде і далі падати. З огляду на ситуацію в Європі, перспективи експорту суниці в ЄС і навіть Білорусь також поки що здаються вельми примарними. У той же час до початку масового збирання ягоди в Україні, ціни на неї в ЄС можуть відновитися, оскільки сезон в південних країнах Європи буде завершуватися.

Крім того, більш ранній початок сезону продажу ягід — це негативна новина для виробників яблук, тому що яблука і ягоди — це взаємозамінні на ринку товари. Саме з появою на ринку суниці садової, попит на яблуко починає різко знижуватися.

Перейти до вмісту