Ви тут:
Суспільство 

Сьогодні – Лазарева субота: традиції та прикмети

День святкування Лазаревої суботи має прив’язку до Великодня, тож що року припадає на різні дні. Наприклад, у 2019 році Великдень в Україні святкують 28 квітня, а значить, Лазарева субота припала на 20 квітня, тобто традиційно — шостий тиждень посту. Про походження цього свята, українські традиції святкування та прикмети — читайте у матеріалі vsviti.com.ua.

Походження свята. Хто такий Святий Лазар?

Святий Лазар — це брат Марфи та Марії, з біблейських легенд. За віруваннями християн, він був другом за земного життя Ісуса. І коли Лазар помер — Ісус воскресив його. Це диво відзначається вірянами, як одна з найбільш знакових подій в історії християнства. За легендами, після воскресіння Лазар прожив ще 30 років і весь час присвятив проповідуванню.

До сьогодні у церквах та храмах у Лазареву Суботу проводять святкову службу. Проте пишних святкувань немає, адже триває Великодній піст, а попереду найсуворіший його тиждень.

Традиції святкування та заборони

Є певне послаблення посту на честь свята: можна вживати рибу, ікру та морепродукти. Допускається келих вина за обідом та порція солодощів, ситні страви з рослинною олією. Проте важливо, як і в інші дні посту — дотримуватись у всьому міри.

У Суботу всі йдуть за гілками верби до Вербної неділі, яка святкується наступного дня. Раніше Лазаревої Суботи приносити гілки у дім не можна. Готуються страви з риби та гречані млинці, прикрашається будинок до наступного свята.

Окрім готування та прикрашання не можна виконувати ніяку роботу. Прати, шити, ремонтувати щось чи фарбувати — суворо заборонено, як під час інших важливих християнських свят. Хоча в деяких містах існує прикмета, що в цей день потрібно сіяти на городі горох.

Вже з вечора починається служба, де освячуються вербові гілочки. Ну й одразу під час повернення додому, легенько б’ють гілками всіх членів родини та навіть тварин, щоб ті були здоровими.

Дивились і на вигляд самих гілок — якщо на них вже розпустилось багато бруньок, то рік буде врожайним і щасливим.

Щодо заборон, окрім важкої роботи — не можна сваритись, та відмовляти людям про допомогу. Проте, ці ж правила діють і на весь час Великоднього посту.

Які ще прикмети існують на Лазареву Суботу?

Слідкують за поведінкою гадюк, змій та ящірок. Якщо ті покидають свої гнізда та виходять зі сплячки — настала справжня весна. Проте в ліс йти на них дивитись не варто, бо збентежені повзуни можуть і вкусити.

А наступного дня — святкують Вербну неділю. Про неї ви зможете прочитати в окремій статті на нашому сайті.

Перейти до вмісту