Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Реєстрацію учасників ЗНО на Полтавщині визнали найкращою в Україні, – Олена Харченко

15 квітня, під час апаратної наради, директор Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко розповіла про особливості проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2019 році.

“Особливістю державної підсумкової атестації 2019 року є те, що всі випускники закладів загальної середньої освіти складають ДПА через зовнішнє незалежне оцінювання обов’язково з трьох предметів: українська мова та література (обов’язковий для всіх учнів), математика або історія України, за вибором учня із запропонованих предметів. Новиною цього року є й те, що обов’язково ДПА через ЗНО здійснюються й для випускників професійно-технічних та вищих навчальних закладів. Випускники мають здати ДПА у формі ЗНО з двох предметів: українська мова та література, історія або математика. Випускники професійно-технічних та вищих навчальних закладів, які минулого року показали оцінки 1-3 бали мають право покращити свій результат — ще раз взяти участь у ЗНО”, – зазначила Олена Харченко.

За попередніми прогнозами у 2019 році очікується 12600 учасників, Це випускники шкіл, професійно-технічних та вищих навчальних закладів, студенти, які мали негативні оцінки минулого року.

“Завдяки злагодженій роботі Департаменту освіти і науки, органів місцевого самоврядування та відповідальних за ЗНО, робота в ході реєстрації у Полтавській області визнана найкращою в Україні — це за результатами Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти та Українського центру оцінювання якості освіти. Тобто всі комплекти документів підготовлені та подані вчасно і реєстрація завершилася згідно графіка”, – повідомила Олена Харченко.

Станом на 29 березня зареєстровано 12310 учасників. Із них понад 6,5 тисячі – випускники загальноосвітніх навчальних закладів, 4,7 тисячі – студенти закладів вищої освіти та професійно-технічної освіти, понад 1,1 тисячі – випускники минулих років.

В лютому проведено апробаційне тестування з 9 навчальних предметів у 24-х закладах освіти, що дало змогу учням психологічно підготуватися до ЗНО. А у пробному ЗНО, яке відбулося у березні місяці взяло участь 96% від загальної кількості всіх зареєстрованих дітей. Якщо порівнювати з 2018 роком, то кількість дітей, які брали участь у пробному ЗНО значно зросло.

Загалом по Україні спостерігається тенденція до зменшення учнів, які складають тести на 200 балів. У 2011-му таких було 744, а у 2018-му – 222.

“Тенденція до зменшення “відмінників” спостерігається й на Полтавщині. Проте відсоток дітей до загальної кількості показника України зріс. Якщо в 2011 році ми мали 1,6 %, то у 2018 році – 3,6 %”, – додала Олена Харченко.

Минулоріч найкращі результати ЗНО з української мови показали: Лубни, Миргород, Полтава, Кременчук, Гадяч, Горішні Плавні, Лохвицький, Диканський, Карлівський і Хорольський райони. Найнижчий середній бал був у Глобинському, Миргородскому, Семенівському, Гребінківському, Козельщинському й Кременчуцькому районах.

На Полтавщині затверджено 9 округів для здачі ЗНО. З-поміж них Полтава, Горішні Плавні, Кременчук, Кобеляки, Карлівка, Миргород, Пирятин, Лубни і Гадяч. В округах працюватиме 57 пунктів зовнішнього незалежного оцінювання. З них 15 – на базі закладів вищої освіти, 41 – на базі закладів загальної середньої освіти, 1 – ВПУ №7 міста Кременчук. До роботи залучать три тисячі педагогічних працівників, яким зараз проводять тематичні тренінги.

“Вперше на Полтавщині працюватиме й пункт перевірки відкритої частини сертифікаційних робіт з української мови й літератури. Діятиме він на базі Полтавської ЗОШ І-ІІІ ступенів №5. Дуже важливою складовою є організація підвезення учнів. З 21 травня по 11 червня необхідно організувати безпечне підвезення учасників ЗНО до пунктів зовнішнього незалежного оцінювання. Попередньо зареєстровані учасники мають ознайомитися з пунктом, де складатимуть атестацію, схемою, як до нього дістатися. Шкільні автобуси для підвезення учасників ЗНО потрібно використовувати, бо зовнішнє незалежне оцінювання – це складова освітнього процесу”, – наголосила Олена Вікторівна.

“Головним завданням для нас є забезпечення безпечних умов проведення зовнішнього незалежного оцінювання й безперебійне живлення електропостачання. Маємо спрацювати злагоджено, щоб складання ЗНО на Полтавщині відбулося згідно з вимогами й без порушень, – зазначив т.в.о. голови Полтавської ОДА Роман Товстий.

ЗНО триватиме з 21 травня по 13 червня. Для вступу до вищого навчального року у 2019 році подаються сертифікати ЗНО 2017 — 2019 років, а з іноземно мови — 2018 — 2019 років.

Перейти до вмісту