Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Приймальне відділення 1-ї міської клінічної лікарні Полтави планують перетворити у сучасне відділення невідкладної допомоги

У Полтавській міській раді відбулося засідання постійної комісії з питань розвитку культури, освіти, фізкультури, спорту та молодіжної політики, підтримки ветеранів війни та учасників АТО, соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства і дитинства, яку провів її голова Олександр Кудацький.

На порядку денному – розгляд поточних та планових питань комісії: звернень, петицій, повідомили у Полтавській міськраді.

Полтава – регіон, що тримає першість в питанні втілення реформи охорони здоров’я. Так, продовжуючи реалізацію ініціативи, депутати обговорили питання, що стосується розвитку та удосконалення матеріально-технічної бази 1-ої міської клінічної лікарні.

Директор департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації Віктор Лисак зауважив, що відповідно до Концепції розвитку галузі охорони здоров’я, у лікувальних закладах мають бути створені всі умови задля надання невідкладної медичної допомоги 24/7.

Голова комісії Олександр Кудацький наголосив:

– Наша команда виступає за системний підхід до вирішення проблем галузі, створення максимально зручних умов для пацієнтів. Що ми бачимо нині? У ту ж першу лікарню привозять людину з інфарктом, і перед тим, як її лікувати, пацієнта відправляють на рентген, на аналізи, на УЗД. Всі вони розкидані по лікарні. Можете собі уявити стан хворого, який змушений проходити всі ці випробування? Ми пропонуємо зібрати всіх необхідних спеціалістів в одному місці. Це допоможе уникнути біганини, а всі необхідні процедури вкладатимуться в найкоротші строки. Діюче приймальне відділення замале, тому його потрібно розширити, добудувавши до нього необхідні площі.

Директор комунального підприємства «1-а міська клінічна лікарня» Полтавської міської ради Ганна Селькіна розповіла, що приймальне відділення знаходиться на першому поверсі закладу, має дві оглядові кімнати та кімнати для медперсоналу. Протягом минулого року до приймального відділення звернулися 14 тисяч пацієнтів, з яких 9 тисяч були госпіталізовані.

– Зараз наша лікарня реформується. Проте, якщо говорити про приймальне відділення, то станом на сьогодні ми не можемо забезпечити пацієнтів усім переліком діагностичних апаратів та послугами, оскільки наші приміщення не відповідають вимогам, – розповіла Ганна Селькіна.

Зважаючи на пропозицію Олександра Кудацького, депутати висловилися за виділення коштів на підготовку проекту реконструкції з добудовою приймального відділення 1-ї міської клінічної лікарні.

Під час засідання заступник голови постійної комісії Олександр Глазов висловив пропозицію щодо залучення до цієї ініціативи експертів в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» та Концепції інтергованого розвитку міста «Полтава 2030».

Відтак, пропозицію щодо розгляду можливостей виділення коштів на початок проектування приміщень відділення невідкланої допомоги 1 міської клінічної лікарні депутати підтримали одноголосно.

Обговорили під час засідання і петицію щодо забезпечення дитячої міської клінічної лікарні комп’ютерним томографом.

Начальник управління охорони здоров’я Сергій Котов доповів, що, звичайно, таке обладнання лікарні необхідне. Разом з тим нагадав, що нині у Полтаві діє програма «Сучасна діагностика», що забезпечує мешканців міста безоплатним обстеженням.

Керівник комунального закладу «Дитяча міська клінічна лікарня» Лариса Савченко довела до відома депутатів, що на 2019 рік для закладу заплановано 146 обстежень. Станом на сьогодні, в рамках програми виконано 9. Тож, зазначена програма задовольняє потреби лікарні.

Автор петиції під час засідання обґрунтував своє звернення та запропонував варіант комп’ютерного томографа для дитячої лікарні. Так, депутати надали доручення управлінню охорони здоров’я вивчити пропозицію на відповідність до усіх вимог та розглянути можливість щодо придбання зазначеного обладнання.

Окрім того, під час засідання розглянули звернення, що стосуються безкоштовного навчання в музичній школі №1 імені П. І. Майбороди дітей учасників АТО, придбання спеціалізованого автомобіля для перевезення осіб з інвалідністю, щодо надання матеріальної допомоги для оплати лікування дітей з інвалідністю по методу Томатіс та інші.

Підсумовуючи обговорення, Олександр Кудацький наголосив:

– Розглядаючи проблеми медичної сфери, проблеми соціально незахищених категорій, маємо шукати найоптимальніших шляхів до їх вирішення. Полтавці повинні отримувати життєво необхідні послуги швидко і якісно.

Перейти до вмісту