Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Про виборче право в деталях розповіли у ІІІ Полтавській правничій школі молодого юриста

У Полтавському юридичному коледжі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого вже третій рік поспіль відбувалася Полтавська правнича школа молодого юриста. Захід проводиться за ініціативи Координаційної ради молодих юристів при Головному територіальному управління юстиції у Полтавській області та має на меті сформувати нову українську юридичну еліту, підвищити професійний рівень, сприяти самореалізації наукового, творчого, організаційного потенціалу молоді, створити умови для організованого дозвілля та спілкування молодих людей, налагодити співпрацю між юридичними студентськими організаціями, юридичними фірмами та молодими фахівцями. Його учасниками стали активні полтавські школярі, провідні юристи міста. До заходу також долучилися і представники системи безоплатної правової допомоги.

Про це повідомили в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Під час відвідування локації системи безоплатної правової допомоги «Моє виборче право в деталях» полтавські школярі мали змогу дізнатися про особливості проведення виборів в Україні, етапи виборчого процесу, повноваження Президента України, вимоги до кандидатів на посаду Президента України. Також школярам повідомили як при знайомстві з програмами кандидатів у Президента України уникнути маніпуляції та як вони виглядають.

«Кандидат може використовувати маніпуляції, у випадках коли говорить про цілі та завдань без інформації про шляхи їх досягнення, часто використовує у своїх промовах сильні образи та емоційні вислови, порівнює себе з іншими кандидатами, при цьому зазначає про попередні прорахунки влади у політиці, говорить про те, що лише він може подолати проблеми не надаючи при цьому фахового підґрунтя, дає нереалістичні обіцянки з точки зору їх реалізації», – додала заступниця начальника відділу правопросвітництва та комунікацій Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко.

Учні також дізналися про особливості утворення виборчих комісій, права та обов’язки членів виборчих комісій, хто не може входити до складу комісій. Особливу увагу учасників заходу звернули на процедуру голосування на виборчій дільниці, права та обов’язки виборців та розповіли про відповідальність за порушення виборчого законодавства.

По завершенні теоретичної частини заходу учні мали змогу відчути себе справжніми виборцями на дільниці. Для учнів провели ситуаційну гру щодо участі у виборах. Учасники отримали картки з ролями для жеребкування та з описом дій, листи – підказки як здійснювати голосування, підрахунок голосів, ігрові зразки паспортів громадянина України. Школярі мали змогу відчути себе у ролі членів дільничної виборчої комісії, виборців, офіційних спостерігачів, поліцейських.

На прикладі ситуацій на виборчій дільниці учні повинні були вирішити ситуації як діяти якщо виборця не має у списках виборців, якщо є неточності у даних, якщо особа прийшла голосувати із закордонним паспортом, якщо особа, яка у списках значиться як така, що нездатна самостійно пересуватися, але прибула на виборчу дільницю чи може вона голосувати, як діяти якщо помітили, що член ДВК агітує у день виборців за кандидатів та низку інших ситуацій, які часто трапляються на дільницях.

Школярі могли відчути себе справжніми виборцями ставлячи свої підписи у списках виборців, контрольних талонах та виборчих бюлетенях. Проголосувати вони змогли в кабінках для голосування та завершили процес волевиявлення опускаючи виборчі бюлетені до скриньок для голосування.

Члени виборчої комісії по закритті виборчої дільниці підрахували голоси виборців за кожного з кандидатів, яких до речі було три і з їх програмами виборці могли ознайомитися на інформаційних плакатах, які були розміщені на виборчій дільниці.

Результати волевиявлення громадян члени ДНК відобразили у протоколі ДВК про підрахунок голосів.

Учасники у  повній мірі ознайомилися з особливостями проведення виборів в Україні, набули корисного  досвіду, отримали багато важливої і цікавої інформації та  ряд позитивних емоцій.

Заходи подібного формату дають можливість спілкуватися з цікавими особистостями та однодумцями, отримати  нові знання. Після закінчення гри учні отримали сертифікати учасника заходу з можливістю відвідати будь-яку лекцію у Полтавському юридичному коледжі.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

Перейти до вмісту