Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Полтавщина серед лідерів щодо закупівлі обладнання для першого класу Нової української школи

В Україні 12 областей-лідерів, що вчасно розподілили всі кошти для закупівлі обладнання для перших класів НУШ. Вони вже найближчим часом зможуть почати закупівлі. Зокрема, йдеться про: Вінницьку, Дніпропетровську, Донецьку, Кіровоградську, Луганську, Одеську, Рівненську, Хмельницьку, Чернівецьку, Полтавську, Сумську та Львівську області, інформують у Полтавській ОДА.

Більш-менш за планом прямують ті регіони, що планують розподіл на квітень. Серед них: Житомирська, Закарпатська, Миколаївська, Харківська, Черкаська, Чернігівська, Херсонська області та м. Київ.

Про це повідомила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич 9 квітня під час Координаційної ради з питань впровадження реформ у сфері освіти, що відбувся під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана у місті Дніпрі.

Також вона зазначила, що Волинська, Івано-Франківська, Київська, Тернопільська та Запорізька області під загрозою зриву вчасних закупівель обладнання для першого класу НУШ.

 «Ми маємо гіркий досвід минулого року, коли до 1 вересня місцевими органами самоврядування було освоєно лише 40% коштів на обладнання перших класів. Тож маємо зробити все від нас залежне, щоб не допустити такої ситуації цьогоріч. Ми свою роботу над помилками зробили – віддали гроші з центрального бюджету на 2 місяці раніше – ще у лютому. Тепер і ви маєте зробити свою», – підкреслила Міністр.

Заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло поінформував, що загальний обсяг субвенції з державного бюджету для НУШ цього року для області складає 44501100 грн, з яких 34042900 грн – на закупівлю дидактичних матеріалів, музичних інструментів, меблів, мультимедійного контенту для початкових класів такомп’ютерного обладнання, а 10472200 грн – на підготовку тренерів-педагогів, підвищення кваліфікації вчителів початкової школи, які не пройшли навчання в 2018 році.

Нині в області 587 закладів, в яких є початкова школа.

В регіоні розроблено Стратегію створення нового освітнього простору загальної середньої освіти в Полтавській області до 2020 року в частині створення опорних шкіл.

 «Нині в області створено 50 опорних шкіл в яких навчається 19254 учнів. До 2020 року планується створити 86 опорних шкіл. Цього року створять  23 такі школи, а наступного ¬ – 17 закладів. Минулого року для оснащення опорних шкіл з профільним навчанням придбано 16 кабінетів», –– сказав Олег Пругло.

Під час засідання Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закцентував увагу присутніх на тому, що в Україні потрібно створити якісну нову систему освіти.

«Завдяки реформі децентралізації обсяги місцевих бюджетів сягнуть 270 млрд грн. І цей інструмент децентралізації має стати у нагоді створення якісного середовища – в тому числі в освіті, – сказав Володимир Гройсман. – Ми маємо сотворити якісну нову систему в Україні – від дошкілля до вищої освіти», – наголосив Володимир Гройсман.

За словами Глави Уряду, «Нова українська школа», реформа профтехосвіти та вищої освіти: це не «косметичний ремонт», а капітальна перебудова, важливий інвестиційний проект.

«У деяких регіонах ще є черга до дитячих садочків. До 20120 року ці черги потрібно повністю ліквідувати. Ми кошти передаємо, ви маєте місцеві кошти, щоб це реалізувати на місцях і спільно маємо скоординувати роботу» – сказав Володимир Гройсман.

Також на засіданні обговорили розвиток професійно-технічної освіти.

Перейти до вмісту